Özer İlkgül1, Yamaç Erhan1, Hasan Aydede1, Ahmet Var2, Ece Onur2

1Celal Bayar Üniversitesi Genel Cerrahi AD, MANİSA
2Celal Bayar Üniversitesi Biokimya AD, MANİSA

Özet

Amaç:Bu çalışma; selektif barğırsak dekontaminasyonunun (SBD) ratlarda peritoneal fibrinolitik aktivite üzerine olan etkisini ortaya koymak amacıyle planlanmıştır.

Durum Değerlendirilmesi: İntestinal floranın peritoneal alanda gerçekleşen yara iyileşmesi sürecine olan etkileri literatürde sınırlı sayıda yer almaktadır. Flora kaybının ya da modülasyonunun karın içi yara iyileşmesi sürecini olumlu/olumsuz yönde etkilediği görüşü çok sayıda çalışma ile desteklenmeyi beklemektedir.

Yöntem: Çalışmada ratlar 5 gruba ayrıldı. Grup 1'deki ratlara SBD+peritoneal adezyon modeli, grup 2'deki ratlara sadece peritoneal adezyon modeli uygulanırken, grup 3'deki ratlara SBD ve grup 4'deki ratlara sadece normal gıda verildi. Grup 5'a ise basit laparotomi uygulandı. Tedavi gruplarında ratlara cerrahiden önce üç gün süreyle günde iki kez gavaj yoluyla sbd (tobramisin 20 mg/l, polimiksin E 25 mg/l uygulandı. Kontrol grupları standart yemlerle beslendi. Cerrahi işlemden 72 saat sonra fibrinoliz parametrelerinden; doku plazminojen aktivatörü (tPA) ve plazminojen aktivitör inhibitor tip-1 (PAI-1) ölçümü için hasarsız parietal periton bölümlerinden biopsiler elde edildi.

Bulgular: Ortalama tPA değerleri hem SBD hem de sbd+adezyon modeli oluşturulan grupta düşük bulundu ancak istatistiki anlam saptanmadı. PAI-1 değerleri SBD uygulanan gruplarda diğerlerine oranla yüksek saptandı ancak anlamlı fark bulunmadı.

Sonuç: Bu sonuçlar bize SBD uygulanan ratlarda peritoneal fibrinolitik aktivitenin azaldığını buna bağlı olarak da peritoneal adezyonların ortaya çıkabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Selektif bağırsak dekontaminasyonu, periton, fibrinolizis.