Yetişkinlerde akut apandisitin ayırıcı tanısında rutin rektal muayenenin yeri
Mehmet Özdoğan, Ahmet Gürer, Ali Kağan Gökakın, Eren Ersoy, Hakan Kulaçoğlu, Raci Aydın
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Bilkent / ANKARA
Özet
Amaç: Akut apandisit ön tanısıyla ameliyat edilen yetişkin hastaların ayırıcı tanısında rutin rektal muayenenin rolünü irdelemek.
Durum Değerlendirmesi: Akut karın ağrısı ile başvuran hastalarda rektal muayene rutin muayenenin bir parçası olarak önerilmektedir fakat yapılan çalışmalarda akut apandisit tanısında rutin rektal muayenenin yerinin tartışmalı olduğu bildirilmiştir.
Yöntem: Akut karın ağrısı ile başvuran hastalardan akut apandisit öntanısı alanlar çalışmaya dahil edilerek rektal muayeneleri yapıldı. Rektal muayenesi normal olarak değerlendirilen hastalara yapılan işlemden dolayı rahatsızlık duyup duymadıkları soruldu. Hastaların operasyon bulguları akut apandisit, negatif eksplorasyon ve diğer intra-abdominal patolojiler olarak gruplandı. İntraoperatif tanılar postoperatif histopatolojik değerlendirme ile doğrulandı. Hastaların operasyon öncesi ve sonrası tanıları ile rektal muayene bulguları karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan 93’ü erkek 170 hastanın ameliyat tanılarıyla postoperatif histopatolojik değerlendirilmeleri arasında farklılık saptanmadı. Akut apandisit saptanmayan 13 (%7.6) hastanın 5’i erkek, 8’i kadındı. Erkek hastaların % 5.4’ünde, kadın hastaların ise %10.4’ünde negatif eksplorasyon veya başka bir intraabdominal patoloji tespit edildi. Hem erkek hem de kadınlarda rektal muayenenin akut apandisit tanısında istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Rektal muayenesi normal olarak kabul edilen 138 hastadan sırasıyla %55’inin az, %27’sinin orta, %16’sının ise çok rahatsız olduğu tespit edildi. Rektal muayenenin cinsiyete bakılmaksızın duyarlılığı %17, özgüllüğü %62, pozitif öngörü değeri %84, negatif öngörü değeri %6, doğruluk oranı ise %21 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Akut apandisit düşünülen hastalarda rektal muayenenin ayırıcı tanıdaki rolü sınırlı kalmakta ve özellikle kadın hastalarda yanıltıcı olabilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Apandisit, rektal muayene