Pilonidal sinüs tedavisinde marsüpializasyon ile Limberg flep yönteminin karşılaştırılması
Fahri Yetişir, Oskay Kaya, İsmet Baran
SSK Ankara Eğitim Hastanesi, 3. Genel Cerrahi Kliniği, ANKARA
Özet
Amaç: Pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde, marsupializasyon ile Limberg flep yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Durum değerlendirmesi: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de genel cerrahi klinikleri hasta potansiyeli içinde önemli bir yeri (%1-8) olan pilonidal sinus hastalığının tedavisi konusunda farklı görüşler olmakla birlikte; son zamanlarda başarı oranlarının daha yüksek ve nüksetme oranlarının daha düşük olması nedeni ile flep uygulaması üzerinde yoğunlaşılmaktadır.
Yöntem: Ağustos 2001 ile Temmuz 2004 tarihleri arasında Kliniğimize başvuran 251 pilonidal sinus hastası, yatış anındaki protokol numarasına göre randomize edildi, 35 hasta çeşitli nedenlerle çalışmadan çıkartıldı. Çalışmaya alınan hastalardan 114'üne total sinüs eksizyonunu takiben marsupializasyon, 102'sine ise Limberg flep uygulandı. Gruplar, yaş, uygulanan cerrahi teknik, yara iyileşmesi, hastanede kalış süresi, normal aktivitelerine dönüş süresi, eğitim durumu ve hasta memnuniyeti göz önüne alınarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışma sonunda ortalama postoperatif yara iyileşme süresi, normal aktiviteye ve işe dönüş süresi flep uygulanan hastalarda daha kısa idi(p<0.05). Nüksetme yüzdeleri; flep yönteminde %2.12, marsüpializasyon yapılanlarda %4.8 idi (p=0.308). Antibiyotik kullanımı ve hasta memnuniyeti açısından flep yönteminin marsüpializasyona oranla çok daha başarılı olduğu görüldü (p<0.001).
Sonuç: Pilonidal sinüs tedavisinde flep yöntemi marsüpializasyona kıyasla daha hızlı yara iyileşmesi, pansuman ve antibiyotik gereksiniminin az olması, normal aktivite ve işe dönüş süresinin kısa olması ve hasta memnuniyetinin daha yüksek olması nedeni ile daha üstün bir tedavi yöntemidir.
Anahtar Kelimeler: Pilonidal sinüs, Limberg flep, marsupializasyon