TAHSİN ÇOLAK, AZİZ YAZAR, MUSA DİRLİK , CENGİZ PATA, ARZU KANIK, AHMET DAĞ

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi ABD, MERSİN

Özet

Amaç: Endemik benign ötiroid nodüler guatr olgularında tiroksin supresyon tedavisinin etkinliğinin araştırılmasıdır.

Durum değerlendirmesi: Benign nodüler guatr olgularında tiroksin supresyon tedavisi rutin olarak uygulanmaktadır. Ancak etkinliği tartışmalıdır. Özellikle endemik guatrda sporadik guatr olgularına kıyasla daha az etkili olduğu bildirilmektedir.

Yöntem: Bu çalışmada, günde 100 microgr tiroksin verilen soliter nodüllü 18 (grup I) ve multinodüler guatrlı 101 (grup II) hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Değerlendirmede ST3, ST4, TSH değerleri ve USG ölçümlerine göre nodül hacimleri kriter olarak alındı. Tüm olgularda iğne aspirayon biyopsisi yapılmıştı. İlk değerlendirme ile son değerlendirme karşılaştırıldı.

Çıkarımlar: Ortalama takip süresi 12.83 ± 6.16 ay idi. Tiroksin supresyon tedavisi her iki grupta ST3, ST4 değerlerini anlamlı ölçüde değiştirmedi. TSH grup I'de anlamlı düzeyde düşmezken, grup II'de anlamlı düzeyde düşmüştü. Son değerlendirmede nodül volümü grup I (1.53 ± 2.29 'dan 1.84 ± 2.82 ml'ye arttı) ve grup II'de (3.39 ± 5.23'ten 3.06 ± 4.64 ml'ye düştü) istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermedi (p > 0.05). Grup I ve II sırasıyla beş (%27.7) ve 17 (%16.8) hastada tedavi etkili olurken grup I'de 11 (%61) ve grup II'de 69 (%68.3) hastada etkisiz oldu.

Sonuç: Tiroksin supresyon tedavisinin benign nodüler guatrlı hastalarda başarı oranı düşük bulundu. Endemik nodüler guatr olgularında rutin kullanımı yeniden gözden geçirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: ENDEMİK GUATR, NODÜLER TİROİD, NODÜL VOLÜMÜ, TİROKSİN SUPRESYON TEDAVİSİ