KARACİĞER İSKEMİ/REPERFÜZYON HASARININ ÖNLENMESİNDE TOPİKAL HİPOTERMİ, METİLPREDNİZOLON VE BN 52021 UYGULAMASININ ETKİNLİĞİ
İBRAHİM TAÇYILDIZ, MUSTAFA ALDEMİR, SADULLAH GİRGİN, HÜSEYİN BÜYÜKBAYRAM, BİLSEL BAÇ
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi, ABD, DİYARBAKIR
Özet
Amaç: Hepatik iskemi/Reperfüzyon (İ/R) hasarı üzerinde, topikal hipotermi, metilprednizolon ve BN 52021'in etkinliğini araştırmak amacıyla planlandı.
Durum Değerlendirilmesi: Karaciğer, metabolizması yüksek olduğundan dolayı, iskemiye en hassas organlardan biridir. Kompleks karaciğer cerrahisinde, parankimal kanamayı azaltmak için sıklıkla portal triad oklüzyonu veya Pringle manevrası (PM) gerekli olmaktadır. İ/R hasarından dolayı karaciğer yetmezliği, karaciğer cerrahisi sırasında görülen en ciddi problemdir.
Yöntem: 50 adet Spraque-Dawley cinsi rat, 10'arlı 5 gruba ayrıldı Ratlara ketamin (50 mg/kg) anestezisini takiben, orta hat laparatomi uygulandı. Grup 1(Sham)'de, hepatoduodenal ligaman disseksiyonu yapıldı, ilaç verilmedi. Grup 2 (İ/R)' de., 45 dk süreyle PM'nı takiben 45 dk reperfüzyon uygulandı, ilaç verilmedi. Grup 3 (Topikal hipotermi)'de, 45 dk'lık PM süresince topikal hipotermi ve takiben 45 dk reperfüzyon uygulandı. Grup 4 (Steroid)'de, İ/R'na ilaveten Metilprednizolon (30 mg/kg) verildi. Grup 5(BN 52021)'de,İ/R'na ilaveten, PM'ndan 30dk. önce 100 mg/kg BN 52021 verildi. Kan örnekleri, ileum ve karaciğerden doku örnekleri alındı. ALT, AST, LDH, malondialdehid (MDA) (Karaciğer ve ileum için) düzeyleri incelendi. Karaciğer ve ileum dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi.
Çıkarımlar: İ/R grubunun ALT, AST, LDH ileal MDA, karaciğer MDA seviyeleri ve ileal hasar skoru değerleri, sham grubunkilere göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.0001). İ/R grubu ile hipotermi grubu kıyaslandığında; AST, ileal MDA ve ileal hasar skorları açısından anlamlı fark yok iken (p>0.05), ALT, LDH ve karaciğer MDA'sı anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla, p<0.0001, 0.0001, <0.000 1). İ/R grubu ile steroid ve BN 52021 grupları kıyaslandığı zaman; her iki grubun karaciğer ve ileal hasar üzerine anlamlı derecede koruyucu etkisi olduğu tespit edildi (p<0.0001).
Sonuçlar: Topikal hipoterminin karaciğer İ/R hasarını azalttığı ancak ileal hasarda koruyucu etkisinin olmadığı tespit edildi. Metilprednizolon ve BN 52021 in, hem karaciğer İ/R hasarını ve hem de splanknik konjesyondan dolayı ince barsaklarda oluşan iskemik hasarı önemli ölçüde azalttıklarını tespit ettik.
Anahtar Kelimeler: KARACİĞER İSKEMİ/REPERFÜZYON HASARI, TOPİKAL HİPOTERMİ, STEROİDLER, PAF ANTAGONİSTİ