PRİNGLE MANEVRASINA BAĞLI OLUŞAN BAKTERİYEL TRANSLOKASYONDA PROFİLAKTİK ANTİBİYOTİK KULLANIMININ ETKİNLİĞİ
SADULLAH GİRGİN, MUSTAFA ALDEMİR, İBRAHİM TAÇYILDIZ, M FARUK GEYİK, BİLSEL BAÇ
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi, ABD, DİYARBAKIR
Özet
Amaç: Bu çalışma, ratlarda Pringle manevrası (PM) esnasında ortaya çıkan bakteriyel translokasyon (BT) üzerinde profilaktik antibiotik (sefotaksim ve seftazidim) kullanımının etkinliğini araştırmak için yapıldı.
Durum Değerlendirilmesi: BT, insanlarda görülebilir ve septik morbidite insidansında artışa sebep olur. BT, yanıklar, travma, şok ve cerrahiyi içeren bir dizi deneysel çalışmalarda da gösterilmiştir. PM'nın BT'a sebep olduğu daha önceden tespit edilmiştir. Profilaktik antibiotik kullanımı bu translokasyonu azaltabilir.
Yöntem: Ağırlıkları 250-300 gr olan 30 adet erkek Sprague- Dawley sıçanlar, 10'arlı 3 gruba ayrıldı. Tüm ratlara ketamin anestezisini takiben, steril koşullarda orta hat laparatomi uygulandı. Grup 1 (Kontrol)'de, 40 dk. süreyle hepatoduodenal ligaman klampe edildi. Grup 2 (sefotaksim)'de cerrahi işlemlerden 30 dk önce sefotaksim 30 mg/kg intramüsküler uygulandıktan sonra, 40 dk. süreyle PM uygulandı. Grup 3 (seftazidim)' de, cerrahi işlemlerden 30 dk. önce sefotaksim 30 mg/kg im. uygulandıktan sonra, 40 dk süreyle PM uygulandı. Kan kültürü için 1 ml portal kan örneği alındı. Yine kültür amaçlı, mezenter lenf nodları (MLN) biopsisi ve splenektomi uygulandı.
Çıkarımlar: Portal ven kanı, MLN ve dalaktan elde edilen pozitif kültürler en sık grup 1' de idi. Grup 1 (%56.7) ile grup 2 (%6.7) ve 3 <%6.7) kıyaslandığı zaman, grup 1 'de anlamlı derecede fazla üreme tespit edildi (sırasıyla;p=0.006,p=0.006,p=0.001).Elde edilen pozitif kültürlerden izole edilen bakteri türleri, E.coli (%61.9), C.pneumonia (%14.3), Mikst (%9.5), Candida (%9.5) ve E.fecalis (%4,8) idi, Hem MLN hem de dalak kültürlerinde, grup 1'de hesaplanan CFU (Colony Forming Unit) sayısı grup 2 ve 3'ün CFU sayılarından anlamlı derecede fazla idi (p=0.001,p=0.003).
Sonuçlar: Çalışmamızda PM'nın, MLN'nda, dalakta ve kanda BT'u anlamlı bir şekilde artırdığı, Sefotaksim'in ve seftazidim'in proflaktik olarak uygulanmasının, BT'u etkin bir şekilde önlediğini tespit ettik.
Anahtar Kelimeler: PRİNGLE MANEVRASI, BAKTERİYEL TRANSLOKASYON, PROFİLAKTİK ANTİBİYOTİKLER