KOLOREKTAL TÜMÖRLERDE YENİ BİR TARAMA TESTİ: GOS TEST
HÜLYA KOYUNCU, GÜRSEL SOYBİR, KEMAL DOLAY, YUNUS AĞRALI, GÖKHAN ADAŞ, E BİLGE
İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE), İSTANBUL
Özet
Amaç: Bu klinik prospektif kontrollü çalışmada, genel cerrahi kliniğinde yatan veya endoskopi ünitesine başvuran hastalardan alınan rektal müküs örnekleri üzerinde Galaktaz Oksidaz Schiff (GOS) testinin etkinliğinin araştırılması.
Durum değerlendirmesi: Kolorektal neoplazilerde lumen icine sekrete olan mukusun kimyasal yapısında değişiklikler oluşmaktadır. GOS testi yapısı bozulan mukusu tanımaya dayanan ve kolorektal neoplazi taramalarında kullanılabilecek bir testtir.
Yöntem: Toplam 100 hastalık seride 66 kolorektal polip ve kanserli hastaya karşılık kontrol grubunu 34 hasta oluşturdu. Kolorektal patolojilerin varlığı kolonoskopi veya operasyonda çıkarılan lezyonların histopatolojik değerlendirilmesi ile saptandı. Hastalara ait yaş, cins, rektal kanama anamnezi lezyonun lokalizasyonu, CEA ve Ca 19-9 tümör belirteçleri kaydedildi. Uygulanan testin polip ve kanserleri belirlemedeki duyarlılık ve özgüllük oranları hesaplandı. Ayrıca, GOS testi ile yaş cins, lezyon lokalizasyonu, tumor diferansiyasyon derecesi, CEA ve CA 19-9 seviyeleri arasında ilişki araştırıldı.
Çıkarımlar: Çalışmamızda, GOS testinin kolorektal polip ve kanserleri %90 duyarlılık, %88 özgüllük, %93 pozitif tahmin değeri ve de %90 doğruluk oranı ile belirleyebildiği saptandı. Test pozitifliğinin; yaş, cins, lezyon lokolizasyonu, rektal kanama varlığı, tümör diferansiyasyon derecesi, CEA ve CA19-9seviyeleri ile korelasyon göstermediği anlaşıldı.
Sonuç: GOS testi, kolorektol polip ve kanserlerin taramasında kullanılabilecek derecede etkin ve kolay bir testtir. Bu testin başka merkezlerce de güvenliğinin teyidi ve daha geniş, çaplı araştırmaların tamamlanması ile kolonoskopiye seçilecek riskli hastaların belirlenmesinde tarama programında yer alabilecek bir test olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: KOLOREKTAL TUMOR, TARAMA, GOS TEST