ZEKİ ACUN, BÜLENT UÇAN, ALPER CİHAN, SUAT CAN ULUKENT, MUSTAFA CÖMERT, GÜLDENİZ KARADENİZ

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, ZONGULDAK

Özet

Amaç: Endemik bölgelerde multi nodüler guatr'ın cerrahi tedavisinde morbidite ve nüksü en aza indirebilecek bir tedavi seçeneği sunmak.

Durum değerlendirmesi: Endemik bölgelerde multi nodüler guatrların cerrahi tedavisinde morbidite ve nüks karşılaşılabilecek problemlerdir. Bu problemleri en az seviyeye indirebilecek çeşitli cerrahi tedaviler uygulanmıştır. Bu cerrahi tedaviler arasında total tiroidektomi nüks ihtimalini sıfıra indirmekte iken bu prosedür ile ilgili yüksek komplikasyon oranları bildirilmektedir.

Yöntem: Bu çalışmada multi nodüler guatr tanısı ile cerrahi tedavi uyguladığımız 76 hastanın post operatif morbiditesi ve ortalama 6 aylık (1-12 ay) erken takip sonuçları değerlendirildi.

Çıkarımlar: Endemik guatr tedavisi için ameliyat edilen olgularda kadın/erkek oranı 3/1 (56/20), ortalama yaş, 43.53 (24.75) olarak tespit edildi, 35 olguda (%46) hipertiroidi mevcuttu. Hastaların tamamına bir tiroid lobuna isthmektomi ile birlikte total lobektomi diğer tiroid lobuna ise totale yakın lobektomi uygulandı. Operatif mortalite olmadı. Postoperatif dönemde iki hastada geçici hipokalsemi, iki hastada geçici nervus laringeus rekurrens (NLR) paralizisi bir hastada hematom gözlendi. Hiç bir hastada kesi yeri enfeksiyonu ve seroma gözlenmedi, Hiçbir hastada kalıcı komplikasyon gelişmedi.

Sonuçlar: Endemik bölgelerde multi noduler guatrların cerrahi tedavisinde morbidite ve nüksü en aza indirebilecek bir tedavi seçeneği olarak totale yakın tiroidektomi uygun bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.

Anahtar Kelimeler: MULTI NODULER GUATR, MORBIDITE, ENDEMIK GUATR