DOĞAN GÖNÜLLÜ, OKAN DEMİRAY, NEŞAT BOZKURTGİL, FERDA NİHAT KÖKSOY, OSMAN YÜCEL

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2.Genel Cerrahi Kliniği, İSTANBUL

Özet

Amaç: Bu deneysel çalışmada değişik intraabdominal basınç değerlerinin bakteriyel translokasyon (BT) oluşumundaki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Durum değerlendirilmesi: İntraabdominal basınç artışı, mültipl organ yetrnezliğine kadar ilerleyen birçok fizyopatolojik olaylara sebep olmaktadır, Abdominal kompartman sendromunun (AKS) gelişmesi morbidite ve mortalitenin arttırdığını gösterilmiştir, Son zamanlardaki çalışmaların çoğu, erken tedavi yöntemleri geliştirebilmek amacıyla, erken dönem fizyopatolojik değişikliklerin araştırılması üzerine odaklanımıştır.

Yöntem: Deneysel çalışmamızda 36 denekten oluşan 6 grup oluşturulmuştur, 1. gruba sadece laparatomi yapılmış ve 2,3,4,5 ve 6.gruplarda, sırasıyla 14,15,17,19 ve 21mmHg seviyelerinde intraabdominal basınç oluşturularak, ileo-çekal bölgeden bir adet lenf nodu, splenektomi ve karaciğer biyopsisi alınarak bakteriyel translokasyon gelişimi araştırılmıştır. Tüm gruplarda değişik oranlarda bakteriyel translokasyon bulguları olduğu; 19 ve 21mmHg basınçlarında, kalitatif olarak, kontrol ve 14mmHg gruplarına göre istatiksel olarak anlamlılığa yakın ve anlamlı düzeyde fark gösteren translokasyon geliştiği gözlenmiştir. Bunun üzerine kantitatif değerlendirme amacıyla, ikinci aşamada 10 sıçan 2 gruba ayrılarak 14 ve 19mmHg seviyelerinde intraabdominal hipertansiyon oluşturulmuş ve birinci aşamadaki işlemler tekrarlanarak, translokasyon gelişimi cfu/gr olarak araştırılmıştır.

Çıkarımlar: İntraabdominal basıncın, 15mmHg değerinde iken bakteriyel translokasyonu başlattığı; 19mmHg'ya ulaştığında ise, gelişen translokasyonun, kontrol ve 14mmHg gruplarına göre anlamlı derecede fark gösterdiği saptanmıştır.

Sonuçlar: Elde edilen basınç değerlerinin, Abdominal Kompartman Sendromunun tedavi planlanmasında, mesane içi basınç monitorizasyonu için, rehber düzeyler olabileceği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: ABDOMİNAL KOMPARTIMAN SENDROMU, BAKTERİYEL TRANSLOKASYON