ADNAN HASANOĞLU, KEMAL KARADAŞ, YUSUF TÜRKÖZ, İ HALİL ÖZEROL, M SAİT TEKEREKOĞLU, N ENGİN AYDIN, ERTUĞRUL ERTAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Turgut Özal Tıp Merkezi, Genel Cerrahi, Anabilim Dalı, MALATYA

Özet

Amaç: Deneysel barsak obstrüksiyonu oluşturulan ratlarda, nitrik oksit (NO()' in bakteriyel translokasyon (BT) üzerine etkilerinin araştırılması.

Durum değerlendirmesi: BT, endojen bakterilerin gastrointestinal sistemden mezenterik lenf bezlerine ve diğer organlara yayılması olarak tarif edilmekte ve çeşitli organ yetersizliği olan hastalarda görülen sepsisin nedeni olabileceği ileri sürülmektedir. Bu güne kadar yapılan çalışmalarda, genellikle lipopolisakkarit verilerek oluşturulan BT incelenmiş olup barsak obstrüksiyonunun BT'a katkısı konusunda bilinenler azdır.

Yöntem: Wistar türü 40 rat, dört gruba ayrıldı. I. gruba sadece laparatomili gruba barsak obstrüksiyonu, III. gruba barsak obstrüksiyonu + L-NAME (L-NG-nitro-L-arginine methyl ester) ve IV. gruba barsak obstrüksiyonu+aminoguanidin uygulandı. Operasyondan 24saat sonra alınan örneklerde bakteriyolojik, patolojik ve kan NO tetkikleri yapıldı.

Çıkarımlar: Obstrüksiyonlu barsak kısmının histopatolojik incelenmesinde, grup III'de ülser oluşumu grup II ve IV'e göre daha azdı (p<0.05). BT ile mukoza hasarı arasında bir korelasyon tespit edilemedi. Grup I II III ve IVden elde edilen organ homojenatlarından yapılan bakteriyel kültürlerde, sırasıyla %0, %46.6 %73.3 ve %90 üreme görüldü. Translokasyonun %82 oranında enterik orijinli Gram negatif bakterilerden oluştuğu belirlendi. Grup 1-4'te, kan nitrik oksit düzeyleri, sırasıyla 14.0 ± 3.3, 31.2 ± 7.6, 12.2 ( 2.5 ve 10.5 ± 1.8 (mol/L olarak ölçüldü.

Sonuç: Loopobstriksiyonunda, NO( sentezi stimüle olmakta ve NO( düzeyindeki azalmaya paralel olarak BT oranı ve dokularda üretilen bakteri sayısı artmaktadır. NO, mukozal bariyer fonksiyonunu bozabilmekle birlikte; artan NO('in antibakteriyel etkisinin daha ön planda olacağı, bu koruyucu etki ile de bakteriyel translokasyonu azaltabileceği kanatine varıldı.

Anahtar Kelimeler: BARSAK OBSTRÜKSİYONU, NİTRİK OKSİT, BAKTERİYEL TRANSLOKASYON