MEHMET ÇAĞLIKÜLEKÇİ, CENGİZ PATA, MUSA DİRLİK, GÜRBÜZ POLAT, AZİZ YAZAR, KORAY ÖCAL, ÖZLEN BAĞDATOĞLU, SÜHA AYDIN

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi ABD, MERSİN

Özet

Amaç: Deneysel oluşturulan tıkanma sarılığı modelinde kan nitrik oksit(NO) seviyeleri ve Antitrombin-III uygulanmasının etkisini irdeledik.

Durum Değerlendirilmesi: Tıkanma sarılığında(TS) Kupffer hücre fonksiyonlarında bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak endotoksin ve özellikle Lipopolisakkaridler (LPS) Kupffer hücreleri tarafından temizlenememekte, proinflamatuarsitokinlerin sekresyonunda artış söz konusu olmaktadır. LPS kaynaklı sistemik endotoksemi ve proinflamatuar sitokinlerin etkisi ile NO ekspresyonunda artış olabileceği belirtilmektedir. Bu çalışmada sepsiste kullanım alanı bulan ve LPS kaynaklı endotoksemiyi azaltacağı düşünülen AT-III uygulanmasının etkisini inceledik.

Yöntem: Bu amaçla 40 denekten oluşan 4 grup oluşturduk. Grup 1 :Kontrol grubu, Grup 2: Kontrol+AT-III grubu, Grup 3: Tıkanma Sarılığı oluşturulan grup, Grup 4 TS+AT-III grubu. Grup 2 ve 4 de 250 IU/kg AT-III periton içine 5 gün süre uygulandı .2. grupta 1.günden başlayarak verilirken 4. grupta koledok bağlandıktan 5 gün sonra verilmeye başlandı. Alınan kan örnekleri Nitrik Oxide Colorometric Assay yöntemi ile değerlendirildi.

Çıkarımlar: Kontrol grubunda NO düzeyi 33.99(mol/L, Kontrol + AT-III grubunda 32.26(mol/L, TS grubunda 46.33(mol/L, TS+AT-III grubunda ise 34.71 (mol/L olarak bulundu.TS grubunda bulunan NO düzeyleri ile diğer gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptandı.TS oluşturulup AT-III verilen denek grubunda NO düzeyi TS grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunurken kontrol grubundaki deneklerin NO düzeyine yakın seviyeler saptandı.

Sonuçlar: Deneysel çalışmamızda tıkanma sarılığı oluşturulan deneklerde kan NO seviyesinin endotoksemi kaynaklı olarak yükseldiğini ve AT-III verilmesi ile NO düzeylerinde düşüşler olduğunu saptadık.

Anahtar Kelimeler: DENEYSEL TIKANMA SARILIĞI, NİTRİK OKSİT, ANTİTROMBİN-III