MUSTAFA ALDEMİR, GÜLSEN YILMAZ, MURAT ACAR, MUHAMMED TEKİN, BİLSEL BAÇ

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi ABD., DİYARBAKIR

Özet

Amaç: Abdominal cerrahi uygulanan hastalarda, Nazogastriksonda(NGS)'nın maksiller sinüzite etkisinin olup olmadığı araştırıldı.

Durum Değerlendirmesi: NGS; elektif ve acil abdominal cerrahide akut gastrik dilatasyonu engellemek, ileusu tedavi etmek, üst gastrointestinal sistem kanamalarını izlemek, oral beslenme amacıyla, sütür hatlarındaki basıncı azaltmak ve anastomoz açılmasını azaltmak amacıyla rutin olarak cerrahlar tarafından uygulanmaktadır.

Yöntem: Abdominal operasyon geçiren 73 hastada prospektif kohort çalışma yapıldı. Hastalar 2 gruba ayrıldı. Grup 1 (n=35)'e; 48 saat ve daha kısa süreli NGS uygulanan hastalar alınırken, grup 2(n=38)'e; 48 saatten daha uzun NGS uygulanan hastalar alındı. Hastaların preoperafif ve postoperatif dönemde klinik muayeneleri ve radyolojik olarak Waters' grafileri değerlendirildi.

Çıkarımlar: Grup 1'de hastaların ortalama NGS süresi (saat) 18.8 ± 13.5 ve grup 2'de ise 124.6 ( 38.7 idi. Gruplar arasında ameliyat zamanı (acil/elektif), cins, yaş açısından istatistiksel olarak anlamlılık yoktu (p>0.05). Klinik ve radyolojik olarak, grup 2'de grup 1'e göre istatistiksel olarak anlamlı derecede maksiller sinüzit tespit edildi (p<0.0001 ). Grup2'de sinüzit görülme riski, grup 1'den 4.8 kat fazla idi (Rölatif Risk:4.8, %95 Güven Aralığı: l.9-12.2).

Sonuçlar: Çalışmamızda, 48 saatten uzun NGS uygulanan hastalarda, maksiller sinüzit riskinin hem klinik hem de radyolojik olarak 4.8 kat daha fazla olduğunu belirledik. Sinüzit gelişmesini artıran temel faktör, sinüs ostiumlarının tüpler tarafından tıkanmasıdır. Bu nedenle uzun süreli NGS uygulanmasından mümkün olduğunca kaçınılmalı, burun ve nazofarinks bakteriyel kolonizasyon engellemek için değişik antiseptik solüsyonlarla irrige edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: NAZOGASTRİK SONDA, MAKSİLLER SİNÜZİT, ABDOMİNAL CERRAHİ