İNVAZİF MEME KANSERLİ OLGULARDA SENTİNEL LENF NODU BİOPSİSİ
GÜNAY GÜRLEYİK, EMİN GÜRLEYİK, DİLEK KÜÇÜKERCAN, SELÇUK ÜNALMIŞER
Haydarpaşa Numune Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
Özet
Amaç: invazif meme kanserli olgularda sentinel lenf nodu (SLN) biopsisinin aksilla histopatolojik durumunu yansıtma oranını araştırmak,
Durum değerlendirmesi: Tarama yöntemleri sayesinde artan erken meme kanseri tanısına paralel negatif aksilla oranı da artmaktadır. Belirli bir komplikasyon riskini taşıyan aksilla lenf dokusu disseksiyonu,patolojik negatif aksilla bulguları olan olgularda sorgulanmaktadır. Bu nedenle SLN biopsisi üzerindeki çalışmalar, aksilla disseksiyonundan kaçınmak amacıyla,yoğunlaşmıştır.
Yöntem: Klinik olarak aksillası negatif olan invazif meme kanserli 22 olguya SLN biopsisi yapıldı. Lenfatik işaretleme için mavi boya (%1.5 izosulfan mavisi) kullanıldı, Ameliyat sonrası primer tümör, SLN, aksilla lenf dokusu rutin histopatolojik yöntemler ile incelendi.
Çıkarımlar: Patolojik tümör çapına göre 5 olgu (%23) T1, 10 olgu (%45) T2, 7 olgu (%32) T3 idi. Lenfatik işaretleme %82 (18/22) oranında başarıldı. SLN biopsisinin başarılı olduğu l8 olgunun%50'sinde metastaz saptandı. Bir olguda (1/9; %11) yalnız SLN'unda mikrometastaz bulundu. SLN negatif rapor edilen bir olguda (1/9; %11) aksillada nonsentinel nodlarda metastaz bulundu (yanlış negatiflik 1/9; %11). SLN biopsisi, olguların %94'ünde (17/18) aksilla histopatolojik durumu hakkında doğru bilgi verdi,
Sonuçlar: invazif meme kanserli olgularda mavi boya ile lenfatik işaretleme ve SLN biopsisi, etkinliği yüksek kolay bir yöntemdir. SLN biyopsisi yüksek doğruluk oranında aksilla histopatolojik durumu hakkında bilgi vermektedir. Artan deneyimle birlikte SLN biopsisinde sıfıra yaklaşan yanlış negatiflik sağlandıkça gereksiz aksilla disseksiyonundan kaçınılabilecektir.
Anahtar Kelimeler: MEME, KANSER, SENTINEL LENF NODU, BİOPSİ, AKSİLLA, MAVİ BOYA