GASTRİK MALİGN TÜMÖRLERDE PREOPERATİF ÜST ABDOMİNAL BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ BULGULARININ LAPAROTOMİ SONUÇLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI
METİN ŞAHİN, HAKAN GÜVEN, OKAN DEMİRAY, ENİS YÜNEY, FERDA NİHAT KÖKSOY
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Genel Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
Özet
Amaç: 1994-1998 yılları arasında, tanısı endoskopi ve biopsi ile gastrik adenokarsinom ve lenfoma olan 34 olgunun bilgisayarlı tomografi (BT) sonuçları, evrelemede BT'nin etkinliğini belirlemek amacıyla laparotomi ile prospektif olarak karşılaştırmıştır,
Durum Değerlendirmesi: BT'nin artan kullanımı, maliyet artışını da beraberinde getirmiştir. Yöntemin etkinliği halen tartışmalı olup, doğruluk, duyarlılık ve özgüllük değerleri açısından etkinliği araştırılmaya değerdir.
Yöntem: Endoskopik olarak mide malignitesi tanısı konan 34 olgunun, tümüne kontrastlı mide tomografisi çekilmiştir, Sonuçlar laparotomi ile karşılaştırılıp, doğruluk,duyarlılık ve özgüllük açısından değerlendirilmiştir.
Çıkarımlar: BT'ye ilişkin; mide duvar kalınlığının tespiti açısından; sırasıyla doğruluk için %85, duyarlılık için %90, özgüllük için %43; organ invazyonunun tespiti açısından aynı parametreler sırasıyla %59, %38 ve %71 ; lenf bezi genişlemesi açısından %50, %30 ve %94; hepatik metastaz açısından ise %94, %88 ve %96 değerleri belirlenmiştir.
Sonuçlar: BT sonuçlan; mide tümörlerinde palyatif rezektabilite tespiti açısından yeterli, ancak lenf nodu genişlemesinde duyarlılığının düşük olması nedeniyle kürabilitenin değerlendirilmesi açısından yetersiz bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ, GASTRİK ADENOKARSİNOMBİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ, GASTRİK ADENOKARSİNOM