ALİ UZUNKÖY, Ö FARUK AKINCI, ALİ COŞKUN, ABDURRAHİM KOÇYİĞİT, GÖNÜL ASLAN

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD, ŞANLIURFA

Özet

Amaç: Bu prospektif ve randomize çalışma, endoskopik ve açık yöntemle öpere edilen kasık fıtıklarında sistemik stres yanıtını araştırmak ve karşılaştırmak amacıyla planlandı.

Durum Değerlendirmesi: Travmaya karşı oluşan sistemik stres yanıtı, travmanın derecesiyle orantılıdır. Endoskopik operasyonların, açık yöntemlere göre daha az doku travmasına ve daha az sistemik stres yanıtına neden olduğu düşünülmektedir,

Yöntem: Endoskopik total ekstraperitoneal ve açık yöntemle öpere edilen olgulardan operasyondan bir saat önce, operasyondan sonra, 2., 24. ve 48. saatlerde kan alınarak, serumda glikoz, kortizol, CRP, malonyldialdehide (M D A), CPK, albumin, transferrin, ve seruloplasmin miktarları ölçüldü ve lökosit,nötrofil ve lenfosit miktarları sayıldı.

Çıkarımlar: Glikoz ve kortizol düzeylerinde her iki grupta postoperatif gözlenen anlamlı artış, gruplar arasında farklı değildi. CRP, MDA ve CPK düzeylerinde postoperatif dönemde gözlenen artışlar, açık operasyon grubunda anlamlı olarak daha fazla idi. Seruloplazmin ve transferrin düzeyinde gözlenen değişiklikler anlamlı değildi. Albumin düzeyinde, her iki grupta da postoperatif 24. saatte gözlenen düşme anlamlı idi. Gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Lökosit ve nötrofil miktarlarındaki anlamlı artış, 48. saatte açık operasyon grubunda daha anlamlı idi. Lenfosit sayısında her iki grupta da gözlenen anlamlı azalma, gruplar arasında anlamlı değildi.

Sonuçlar: Hem endoskopik, hem açık fıtık tamirinde sistemik stres yanıtı oluşmaktadır. Doku travmasının ve dokuda oksidatif stresin derecesini gösteren CRP, CPK, MDA ve lökosit düzeyinde gözlenen değişiklikler laparoskopik fıtık tamirinin daha az travmatik olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: ENDOSKOPİ, FITIK TAMİRİ, SİSTEMİK STRES YANITI