MİDE TÜMÖRLERİNDE CERRAHİ MANİPÜLASYONUN PERİTONEAL DİSSEMİNASYON ÜZERİNE ETKİSİ
TAYFUN AKSU, SÜLEYMAN BOZKURT, FEHMİ İNEL, FAİK ÇELİK
SSK Göztepe Eğitim Hastanesi 4. Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
Özet
Amaç: Cerrahi manipülasyonun mide tümörlerinde peritoneal tümör ekimine etkisini araştırmak.
Durum Değerlendirmesi: Mide kanserlerinde, operasyon esnasında makroskopik olarak peritoneal metastaz saptanmasa dahi, rezeksiyonu takiben iki yıl içinde %35-40'lara ulaşan oranlarda peritoneal metastaz oluşmaktadır.
Yöntem: Eylül 1995 - Ocak 1998 arasında SSK Göztepe Eğitim Hastanesi 4. Cerrahi Kliniği'nde, mide kanseri tanısı ile öpere edilen 36 hasta çalışmaya alındı. Douglas kavitesinden Culti-Plast ekuvyonlu çubuk kullanılarak sürüntü materyali alındı. Patolojik olarak intraoperatif PAP (inPAP) negatif ve postoperatif PAP(PoPAP) pozitif değerlendirilen tümörler; Bormann klasifikasyonu, tümör histolojik tipi,mide serozasında invazyon dereceleri, lenf nodu tutulumları ve TNM evrelemesine göre istatistik olarak Fisher Exact Test'i kullanılarak değerlendirildi
Çıkarımlar: Otuz altı olgunun 34'ünde İnPAP negatif, 1'inde şüpheli ve Tinde de pozitif olarak değerlendirildi. PoPAP sonuçları ise, 27 hastada negatif, 4 hastada şüpheli ve 5 hastada da pozitif bulundu.
Sonuç: Serozayı perfore edip çevre doku invazyonu gösteren mide tümörlerinde, cerrahi manipülasyon peritoneal ekime yol açabilmektedir.
Anahtar Kelimeler: MİDE KANSERİ, PERİTON YAYILIMI, CERRAHİ MANİPÜLASYON