MEZENTER ARTER İSKEMİSİNDE SERUM İNORGANİK FOSFOR VE KREATİNİN KİNAZ DEĞİŞİMLERİ
AHMET RAHMİ HATİPOĞLU, İSMAİL KOYUTÜRK, MUSTAFA AHSEN, ZEKİ HOŞCOŞKUN
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi ABD, EDİRNE
Özet
Amaç: Bu deneysel çalışmada; serum inorganik fosfor ve kreatinin kinaz düzeylerinin akut mezenter arter İskemisinin erken tanınmasındaki önemi ve prognozu gösteren bir faktör olup olamayacağı incelenmiştir.
Durum değerlendirmesi: Daha Önce yapılmış farklı çalışmalarda her iki maddenin de ayrı ayrı arttığı saptanmıştır. Hangi maddenin daha duyarlı olduğunu araştıran karşılaştırmalı bir çalışma yapılmamıştır.
Yöntem: 28 adet tavşan 7'şerli 4 gruba ayrılmıştır, l .grup kontrol grubu olarak kullanılmış ve iskemi yapılmamış, 2.grupta 2 saat, 3.grupta 4 saat süreyle superior mezenterik arter oklüzyonuyla iskemi oluşturularak daha sonrasında revaskülarizasyon sağlanmıştır. 4.grup tam oklüze edilerek revaskülarizasyon uygulanmamıştır. Her tavşandan O, 2, 4, 9 ve 24.saatlerde kan Örnekleri alınarak serum inorganik fosfor ve kreatinin kinaz düzeyleri saptanmıştır.
Çıkarımlar: İnorganik fosfor ve kreatinin kinaz düzeylerinin, iskemi oluşturulduktan sonra 2. saatten itibaren arttığı ve bu yüksekliğin 24 saat boyunca devam ettiği saptanmıştır.Deneklerin tamamı kaybedilmiştir.
Sonuçlar: Akut mezenter arter iskemisinin erken evresinde, inorganik fosfor ve kreatinin kinaz değerlerinde anlamlı olarak artış olduğu saptanmıştır. Ayrıca kreatinin kinaz düzeylerinin daha duyarlı bir parametre olmakla beraber her iki maddenin yüksekliğinin kötü prognoz belirtisi olabileceği sonucuna varılmıştır,
Anahtar Kelimeler: MEZENTER İSKEMİ, KREATİNİN KİNAZ, İNORGANİK FOSFOR