SİNAN YOL, SERDAR YOL, DAVİD E BECK

Yüksek ihtisas Hastanesi Gastrointestinal Cerrahi Kliniği, ANKARA

Özet

Amaç: Kronik steroid ve imuran kullanımının kolon anastomozu üzerine etkilerini irdelemektir.

Durum Değerlendirmesi: Steroid kullanımının barsak anastomozu üzerindeki etkileri ile ilgili bilgiler çelişkilidir. Kronik imuran kullanımının etkisi ile ilgili çalışmalar sınırlıdır.

Yöntem: Çalışmada 100 adet erkek Sprague-Dawley rat kullanıldı. Denekler her biri 25'erli dört gruba ayrıldı, Ratların boynuna intestinal anastomozdan 45 gün önce İnhalasyon anestezisi altında 60 gün boyunca her gün eşit dozda salınan kortizon asetat(200 mg) ve/veya azathioprin(50 mg) tabletleri yerleştirildi. Birinci gruba 2 adet plasebo tableti, II. Gruba 1 kortizon asetat, 1 plasebo tableti; III. Gruba 1 azathioprin, 1 plasebo tableti; IV, Gruba ise her iki ilaç tabletinden birer adet cilt altına yerleştirildi, Deneklere verilen ilaç dozları kortizon asetat için 3.3 mg/gün, azathioprin için 0.83 mg/gün idi, İlaçların yerleştirilmesinden 45 gün sonra deneklere ketamin ve asepromazin anestezisi altında orta hat laparotomi yapılarak ileoçekal valvden 4.5-5 cm distalde vasküler ark korunarak transvers kolon kesildi ve 5/0 prolen ile inverte edici tek kat separe dikişlerle anastomoz yapıldı. Her gruptaki deneklerin yarısı 7. günde, kalanları da 14. günde sakrifiye edildi ve yapışıklıklar ayrılmadan anastomozu ortada bulunduran kolon segmenti 2 cm proksimal ve distalden hazırlanarak patlama basınçları ölçüldü. Aynı işlem anastomozsuz sol kolon segmentinde de tekrarlandı, ölçüm sonrasında anastomoz hattı histopatolojik olarak ve kollojen içeriği yönünden değerlendirildi.

Çıkarımlar: Yedinci günde anastomoz hattındaki ortalama patlama basınçları grup l, II, III ve IV İçin sırasıyla 219.1, 208,7, 221.7 ve 212.3 mm Hg olarak bulundu(p>0.05). On dördüncü günde ölçülen anastomoz hattındaki basınçlar sırasıyla 243. l, 242.3,242.9 ve 240.9 mm Hg idi(p>0.05). Her bir grubun 7. ve 14, gün basınç farkları karşılaştırıldığında fark istatistiki olarak anlamlı bulundu(p<0.05). Her grubun anastomoz hattı ile anastomozsuz sol kolon basınç farkları da anlamlı idi(p<0.05). Sol kolondaki 7. ve 14. gün patlama basınçları arasında fark gözlenmedi(p>0.05).

Sonuçlar: Uzun süreli steroid ve/veya azathioprin kullanımı anastomozun 7. ve 14. gün patlama basınçlarına etki etmemekte, anastomoz kuvveti 14. günde 7. güne göre artmasına rağmen anastomozsuz doku kuvvetine erişememektedir.

Anahtar Kelimeler: İNTESTİNAL, STEROİD TEDAVİSİ, ANASTOMOZ, İMURAN TEDAVİSİ, RAT