SIÇANLARDA DENEYSEL KARACİĞER NAKLİ MODELİNDE REARTERİYELİZASYON TEKNİĞİ SONUÇLARIMIZ
İBRAHİM ASTARCIOĞLU1, HÜSEYİN ASTARCIOĞLU1, MEHMET ALİ KOÇDOR1, PAUL CAUQUIL2
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İZMİR
2Paul Brousse Hospital Deparmant of Radiology, Villejuif, FRANSA
Özet
Amaç: Bu çalışmada sıçanlarda deneysel karaciğer nakli modelinde, hepatik pedikül düzeyinde direkt anastomoz ile gerçekleştirilen rearteriyelizasyon tekniğimizin sonuçları irdelenmiştir.
Durum Değerlendirmesi: Sıçanlarda yapılan deneysel karaciğer naklinde, daha az biliyer komplikasyon oranı ve uzun prezervasyon zamanlarından sonra sağkalımın daha yüksek olması nedeniyle rearteriyelizasyon gittikçe artan sıklıkla uygulanmaktadır.
Yöntem: Greftin çöliak arteri, alıcının arteria hepatika kommunisine arteria hepatika propria ve gastroduodenal arter bifurkasyon yerinde yapılan bir anjioplasti sonrasında anastomoz edildi. Anastomoz 11/0 polyamid monofil ile kontinü sütürlerle gerçekleştirildi.
Çıkarımlar: 36 greftin arteriyel anastomoz açıklığı transplantasyon sonrası 48 (n=3) ile 1 yıl sonrasında direkt mikroskopik bakı (n=27) veya hepatik anjiografi ile (n=9) konfirme edildi. Posttransplant 6. ayda yapılan anjiografide tespit edilen arter trombozu dışında tromboz tespit edilmedi. Arteriyel rekonstrüksiyonun tüm prosedürü ortalama 20-25 dakika kadar uzattığı hesaplandı.
Sonuç: Bu tekniğin sınırlı diseksiyon gerektiren, iyi bir uzun dönem açıklık sağlayan, klinik karaciğer nakline oldukça benzeyen, hızlı bir teknik olduğu görüşüne varıldı.
Anahtar Kelimeler: KARACİĞER TRANSPLANTASYONU, REARTERİYELİZASYON, SIÇAN