AHMET ENDER DEMİRKIRAN, ERTUĞRUL ERTAŞ, MUSTAFA ŞARE, SEZER GÜRER

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi ABD, MALATYA

Özet

Amaç: Bu yazıda, rektal prolapsuslar ile ilgili bilgilerimizi gözden geçirmek ve çağdaş tedavisi hakkında literatür eşliğinde bilgi vermek amaçlanmıştır.

Durum Değerlendirmesi: Rektal prolapsuslar her yaşta görülmekle birlikte, belirli yaş grupları ve cinsiyette daha fazla görülen; hastalığın derecesine ve kişiye özgü şartlara göre tedavisi farklılıklar gösteren nadir hastalıklardandır. Rektal prolapsuslar 3500 yıldır bilinen patolojiler olmasına karşın etiyolojisi, oluşum mekanizması ve tedavisi hakkındaki tartışmalar sürmektedir.

Yöntem: Rektal prolapsuslar klinikte sık karşılaşılmayan, birçok cerrahın ilgi alanının dışında kalan, toplumda sosyal sıkıntılara sebep olabilen hastalık tiplerindendir. Bu nedenlerden dolayı klasik bilgilerimiz literatür eşliğinde tekrar gözden geçirilmiş ve derlenmiştir.

Çıkarımlar:Günümüze kadar rektal prolapsusların cerrahi tedavisi için, 100'ü aşkın ameliyat tarif edilmiş olmasına karşın, posterior abdominal rektopeksi (Notaras); gerek nüks, gerekse de komplikasyon azlığı açısından tercih edilen ameliyatların başlarında gelmektedir. Son yıllarda laparoskopinin cerrahide yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte, literatürde, laparoskopinin bu hastalığın cerrahi tedavisinde önemli bir yeri olacağını bildiren çok sayıda yayın vardır.

Sonuç: Abdominal yaklaşımlardan Notaras posterior rektopeksinin en popüler girişimlerden biri olduğu genel olarak kabul görse de, laparoskopik girişimlerin yakın gelecekte bunun yerini alacağı kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler: REKTAL PROLAPSUS, KLİNİK BULGULAR, TEDAVİ