PRİMER SAFRA KESESİ KARSİNOMLARI
MURAT KOLOĞLU, TEOMAN COŞKUN, ARİF ÖZDEMİR, AHMET ÖZENÇ, ESAT HERSEK
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, ANKARA
Özet
Amaç: Safra kesesi karsinomlarının genel özelliklerini ve tedavi sonuçlarını değerlendirmek.
Durum Değerlendirmesi: Safra kesesi karsinomlarının tanı anında çoğunlukla rezektabilite sınırını aştığı ve bu hastaların kür şansının düşük olduğu bildirilmektedir. Günümüzde bu neoplazmların tek tedavi şansının cerrahi olduğu bilinmektedir.
Yöntem: Kliniğimizde 1980-1994 yılları arasında safra kesesi karsinomu nedeniyle ameliyat edilmiş 48 hastanın kayıtlan retrospektif olarak değerlendirildi.
Çıkarımlar: Hastaların çoğunlukla karın ağrısından şikayetçi oldukları (%85.4) ve %39.6'sında sarılık geliştiği saptandı. Hastaların %31.3'ünün semptomlarının 1 yıldan uzun süredir devam ettiği anlaşıldı. Preoperatif dönemde, %16.8'ine kesin safra kesesi karsinomu tanısı konulabildi ve bunların hepsi evre IV idi. TNM evreleme sistemine göre tüm hastaların yarıdan fazlası evre IV olarak değerlendirildi. Cerrahi tedavi olarak %31.3'üne kolesistektomi, %10.4'üne kolesistektomi ile beraber safra kesesi yatağını içeren karaciğer kama rezeksiyonu ve rejyonel lenf nodu diseksiyonu (radikal kolesistektomi), %12.5'ine kolesistektomi ve bilioenterik bypass yapıldı. Geri kalan hastalara kolesistektomi yapılmaksızın palyatif bir ameliyat veya sadece biopsi yapıldı (%45.8). Bu seride rezektabilite oranı %27.1 olarak hesaplandı. Uygun cerrahi tedavi yapılan hastalarda ortalama sağkalım 36.6 ay, rezektabl tümörü olup yetersiz cerrahi yapılanlarda ortalama sağkalım 35.5 ay, anrezektabl lezyonlarda ise ortalama sağkalım 14.8 olarak saptandı.
Sonuçlar: Safra kesesi karsinomları günümüzde de tanısal bir problem olarak karşımıza çıkmakta ve hastaların büyük kısmında tanı anında tümör rezektabilite sınırını aşmış bulunmakta. Rezektabl evrede yakalanan ve uygun cerrahi tedavi uygulanan hastaların sağkalım süreleri artmaktadır. Bu tümörleri erken yakalamanın tek yolu, herhangi bir safra kesesi patolojisi saptanan hastanın hemen ameliyat edilmesi gibi görünmektedir.
Anahtar Kelimeler: SAFRA KESESİ, KANSER, SAFRA KESESİ NEOPLAZMLARI, CERRAHİ TEDAVİ