GRANÜLOSİT MAKROFAJ KOLONİ STİMÜLE EDİCİ FAKTÖR UYGULAMASININ TIKANMA SARILIĞI OLUŞTURULAN DENEKLERDE İMMÜNOLOJİK PARAMETRELERE ETKİSİ
MEHMET ÇAĞLIKÜLEKÇİ1, SELİM AYAZ2, ELMİR BAYRAMOĞLU1, MUSA AKOĞLU1, ALİ DEMİRBAĞ1, SEZAİ YILMAZ1, VEDAT KIRIMLIOĞLU1
1Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniği, ANKARA
2Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Hematoloji-İmmunoloji Laboratuarı, ANKARA
Özet
Amaç: Granülosit makrofaj koloni stimüle edici faktör uygulanmasının tıkanma sarılığı oluşturulan deneklerde immünolojik parametrelere etkisi.
Durum Değerlendirmesi: Tıkanma sarılığı önemli bir klinik problem olup böbrek yetmezliği, kardiyovasküler sekeller, koagülasyon bozuklukları, gastrointestinal kanama, gecikmiş yara iyileşmesi, sekonder biliyer siroz ve sepsis sarılığa bağlı gelişebilen komplikasyonlardır.
Yöntem: Deneysel çalışmamızda 28 denekten oluşan 4 grup oluşturduk. 1. grup Sham, 2. grup Sham+GM-CSF uygulanan deneklerden oluştu. 3. ve 4.grup sarılık oluşturulan deneklerden meydana geldi. 4.grupta sarılık oluşturulan deneklere 7 gün süre ile 5(gr/kg GM-CSF subkutan uygulandı. Tüm gruplarda nötrofil, lenfosit, lökosit IFN-a CD32, CD34, CD64 düzeylerine bakıldı.
Çıkarımlar: Sarılık grubunda nötrofil, lenfosit ve lökosit sayısı diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). IFN-alfa ve CD düzeyleri sarılıklı grupta diğer gruplara göre düşük bulundu. Sarılık+GM-CSF uygulanan grupta nötrofil lenfosit, lökosit sayıları yükselmiş olarak bulundu, IFN alfa düzeyi bu grupta yüksek bulundu. CD34-CD64 düzeyleri anlamlı olmamakla beraber GM-CSF grubunda yükselmiş bulundu. CD32 düzeyleri GM-CSF uygulanan gruplarda anlamlı olarak artmış bulundu.
Sonuçlar: Tıkanma sarılığının ciddi ve mortalitesi yüksek septik komplikasyonlarının önlenmesinde ve bozulan makrofaj-nötrofil fonksiyonlarının düzeltilmesinde GM-CSF kullanılmasının klinik çalışmalar sonunda değerlendirilebileceğini düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: TIKANMA SARILIĞI, GM-CSF, İMMÜNOLOJİK PARAMETRELER