HASTA HAKLARI VE CERRAHİ
YILDIRIM ÇULHAN
Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
Özet
Amaç: İnsan haklarının bir parçası olan hasta haklarını hekim gündemine sokmak.
Durum Değerlendirmesi: 1970 yılından bu yana dünya ülkelerinin gündeminde olan hasta hakları ile ilgili ilk yazılı bildirge 1981 Lizbon Hasta Hakları Bildirgesidir. Bunu 1994 Amsterdam hasta haklarının geliştirilmesi bildirgesi takip etmiştir. Bazı Avrupa ülkelerinde hasta haklarıyla ilgili yasal düzenlemeler yapılmıştır, Ülkemizde henüz bu konuda bir çalışma yoktur.
Yöntem: Çıkarılmış uluslararası hasta hakları bildirgelerinin belli başlı maddeleri, günlük cerrahi uygulamamıza yansıtılmıştır.
Çıkarımlar: Hasta haklarının en önemlileri bilgilendirme, bilgilendirilmiş onam'dır. Bilgilendirme, hastanın anlayacağı dilde ve açıklıkta olmalıdır. Bilgilendirilen hasta tedavi sırasında özgür iradesi ile karar verebilmelidir. Tedaviyi kabul edip-etmeme hakkına sahiptir. Bilgilendirme sonucu tedaviyi kabul eden hastanın onamı (=rıza) alınmalıdır.
Sonuç: Hekimlerin çağdaş ve iyi hekimlik yapabilmeleri, hastaların üst seviyede sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için hasta haklarının yasal düzenlemeleri yapılmalıdır. Bunun için hasta ve hekim örgütleri birlikte çaba harcamalıdır.
Anahtar Kelimeler: HASTA HAKLARI, CERRAHİ