NUSRET KORUN, YASİN KARADUMAN, SADIK KILIÇTURGAY, TUNCAY YILMAZLAR, HALİL ÖZGÜÇ, AYHAN KIZIL

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, BURSA

Özet

Amaç: Akut pankreatit tedavisine Octreotide (SMS 221-995} eklenmesinin, pankreatit seyri sırasında gelişebilecek komplikasyonlara klinik etkisinin incelenmesi.

Durum Değerlendirmesi: Akut pankreatit tedavisinde somatostatin ya da uzun etkili somatostatin analoğu olan Octreotide'in kullanımının etkisi hala tartışma konusudur. Beklenen, bu ajanın tedaviye eklenmesi ile pankreatik salgının azalmasına paralel olarak yumuşak dokuda oluşan hasarın ya da sistemik toksisitenin azalmasıdır.

Yöntem: 1991-1995 yılları arasında yürütülen prospektif randomize klinik çalışma. Olgular birbirini takip eden olgular şeklinde randomize edilerek, iki grup oluşturuldu. Her iki grupta pankreatit tedavisi için gerekli konvansiyonel ve cerrahi müdahaleler uygulandı ancak; bir gruba tedaviye Octreotide 100mcgr/gün eklendi. Toplam 30 olgunun 15'i konvansiyonel grubu, diğer 15' i de tedaviye Octreotide eklenen grubu oluşturdu. Her iki grup Ranson kriterleri, kan amilaz düzeyi, psödokist ye/veya abse gelişimi, hastanede kalış süreleri, morbidite ve mortalite açısından karşılaştırılmıştır. İstatistik analiz "Statistica for Windows Release 4.3. Copyright Statsoft Inc. 1993" bilgisayar programı aracılığıyla yapıldı. Anlamlılık için Student -1 testi kullanıldı.

Çıkarımlar: İstatistik inceleme sonucu, konvansiyonel tedavilere, Octreotide 100mcgr/gün dozunda eklenmesinin araştırılan değerler açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır (p<0.22, p<0.99, p<0.12, p<0.59 sırasıyla).

Sonuç: Elde edilen değerler beklenen klinik sonucu karşılamamıştır. Bu etki doz bağımlı olabilir.

Anahtar Kelimeler: AKUT PANKREATİT, OCTREOTİDE, PSÖDOKİST, PANKREATİK ABSE