İLEOSİGMOİD DÜĞÜMLENME
YILMAZ AKGÜN, İBRAHİM TAÇYILDIZ, BİLSEL BAÇ
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, DİYARBAKIR
Özet
Amaç: İleosigmoid düğümlenme bulunan hastalarımızı sunmak, ve bu hastalardaki morbidite ve mortalite nedenlerini, prognostik kriterleri ve tedavi yaklaşımını tartışmaktır.
Metod: Ocak 1985-Ocak 1995 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ileosigmoid düğümlenme nedeniyle tedavi edilen 16 hasta retrospektif olarak incelendi.
Çıkarımlar: En sık görülen semptom ve bulgular karın ağrısı, distansiyon, obstipasyon, bulantı ve kusmaydı. Operasyonda 6 hastada sadece ileum, 4 hastada ileum ve sigmoid kolon nekrozu, 3 ünde sadece sigmoid kolon nekrozu ve 2 hastada ileum ve total kolon nekrozu saptanmış, 1 hastada nekroz görülmemiştir. Onbeş hastada nekrotik ileum ve/veya kolon rezeke edilmiş, nekroz görülmeyen bir hastada ise detorsiyon ve mesosigmoplasti operasyonu uygulanmıştır. İnce barsak rezeksiyonunu takiben 9 hastada primer anastomoz yapılmış, sigmoid kolon rezeksiyonu yapılan 7 hasta ise primer kolokolik anastomozla tedavi edilmiştir, ileum ve total kolon nekrozu saptanan 2 hastada total kolektomi ve uç ileostomi yapılmıştır. Bu serideki mortalite oranı %18.7 olup, majör ölüm sebebi toksik şoktur.
Sonuç: Bu çalışma ileosigmoid düğümlenmen hastalarda preoperatif etkin resüssitasyon, uygun antibiyotik kombinasyonu, seçilmiş cerrahi girişim ve postoperatif metabolik destek tedavisinin morbidite ve mortalite oranında önemli oranda azalmaya neden olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler: İLEOSİGMOİD DÜĞÜMLENME