EROL EROĞLU, OKTAY ÖKSÜZ, MUSTAFA YILMAZ, SÜLEYMAN ORAL

Ankara Onkoloji Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, ANKARA

Özet

Amaç: Hastanemizde sakrokoksigeal kordoma tanısı ile 13 olgu retrospektif olarak incelendi.

Durum Değerlendirmesi: Notokord artıklarından geliştiği düşünülen kordomalar tüm kemik tümörlerinin yaklaşık %1 -4'ünü oluştururlar. Bu tümörlerin %50'si sakral bölgeden gelişmektedir. Lokalizasyonları ve büyük kitleler oluşturmaları nedeniyle cerrahi tedavileri oldukça güçtür.

Yöntem: Olguların yaş ortalaması 54.3'tü ve 8'i erkek, 5'i kadındı. Olgulardan 2'sine yaygın hastalık nedeniyle cerrahi tedavi uygulanamazken 7'sine küratif cerrahi rezeksiyon ve 4'üne palyatif cerrahi rezeksiyon uygulandı.

Çıkarımlar: Cerrahi tedavi sonrasında 7 olguda (%63.6) nüks saptandı. Takip süresince 5 olguda uzak metastazlar görüldü ve sistemik kemoterapi uygulandı. Ancak, sağkalımda belirgin bir iyileşme elde edilemedi. Tüm olgular için ortalama takip süresi 21.6 ay, küratif rezeksiyon uygulanan olgular için ise 32.8 ay olarak belirlendi.

Sonuçlar: Sakrokoksigeal kordomalar lokalizasyonu nedeniyle geç tanı konulabilen, küratif cerrahi rezeksiyonlar ile tedavi edilmesi gereken, lokal agresif seyirli bir malignite grubudur. Çalışmada sunulan olgularda da görüldüğü gibi ancak küratif cerrahi rezeksiyonlar uygulandığında sağkalım uzamaktadır. Sağlam cerrahi sınırlar elde edilse bile adjuvan radyoterapi tedaviye eklenmelidir.

Anahtar Kelimeler: SAKROKOKSİGEAL, KORDOMA, CERRAHİ