BÜLENT ÖZCAN, E OKAN HAMAMCI, ATİLA KORKMAZ

Ankara Numune Hastanesi, 6. Cerrahi Kliniği, ANKARA

Özet

Amaç: Genel cerrahi asistan eğitiminde haftalık çalışma saatli ve iş yükünün optimize edilmesi ve bu konuda bir standardizasyonun oluşturulması amaçlanmıştır.

Durum Değerlendirmesi: Genel cerrahi asistan eğitimi halen geleneksel anlayış içerisinde devam etmektedir. Geleneksel eğitim anlayışında, asistana kıdem süresine bağlı olarak sorumluluklar vermek ve bir üst kıdemli veya eğitici tarafından da bu sorumlulukların denetlenmesi esastır. Ancak bu süreçde, asistanın iş yükü ve haftalık çalışma saati kavramlarının yeri hiç yoktur. Uzun haftalık çalışma saatleri ve ağır iş yükü asistanın günlük aktivitesini etkilemekte ve sonuçta hem asistan eğitimine hem de hasta bakım kalitesine olumsuz etkileri olmaktadır.

Çıkarımlar:Bu konuda yapılan çeşitli reformlar eğitim süreci içerisinde yeni sorulan gündeme getirmiş ve tartışmalar halen de devam etmektedir. Klinik içi angarya işlerin azaltılarak ve yardımcı personelin kullanılarak haftalık çalışma saatlerinin ve iş yükünün optimize edilmesi önerilmiştir. Fakat böyle bir yaklaşımın ekonomik maliyeti ve asistan eğitimini zamana bağlı bir süreç haline getireceği endişeleri mevcuttur.

Sonuç: Ancak konu bazı rakamların azaltılması şeklinde de ele alınmamalıdır. Bulunacak yöntem süre ve iş yükünü azaltırken eğitimi süreye mahkum etmemeli, eğitim kalitesini olumsuz yönde etkilememeli ve eğitim kurumları arasında bir standart oluşturmalıdır.

Anahtar Kelimeler: CERRAHİ EĞİTİM, CERRAHİ ASİSTANI, ZAMAN FAKTÖRÜ