AÇIK VE VİDEO-LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ YÖNTEMLERİNİN KLİNİK DEĞERLENDİRİLMESİ
GÜRSEL SOYBİR1, YALÇIN AKER2, FERDA KÖKSOY1, ORHAN YALÇIN1, ALİ ÖZŞEKER1
1İstanbul Taksim Hastanesi 1. Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
2Celal Bayar Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, MANİSA
Özet
1992-1995 yılları arasında yapılan 66 Video-Laparoskopik Kolesistektomi (VLK) ile 100 Açık Kolesistektomi (AK) olgusu bu prospektif çatışmada incelenmiştir.
Hastaların VLK ve AK yöntemi tercihlerinin zamana göre değişimleri, tercihlerde etkili olan faktörler, sosyal güvencenin tercihine etkisi, post-operatif analjezi ihtiyaçları, gıda başlama süreleri, hastanede kalış süreleri, operasyon süreleri, dren ve nazogastrik sonda uygulamaları, morbidite ve mortalite, yandaş hastalık varlığının gruplara göre dağılımı ve sonuçlara etkisi ve VLK'da açığa geçiş oranı tesbit edilerek gruplar karşılaştırılmıştır.
1994 yılında hastaların VLK yöntemi tercihinde bir azalma tesbit edilmiştir. Sosyal güvencesi olan hastalar, olmayanlara göre anlamlı ölçüde (p<0.001) VLK'yi tercih etmişlerdir. Post-operatif analjezi, oral gıdaya geçiş, hastanede kalış süresi ve dren uygulaması açılarından VLK yönteminin üstünlüğü (p<0.001) görülmüştür. Operasyon süresi (p<0.001) ve operasyonda saptanan ikincil yandaş hastalık (p<0.05) açılarından ise AK üstünlük sağlamıştır.
Hastalarda bulunan hipertansiyon, aterosklerotik kalp hastalığı, diabetes mellitus, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi yandaş hastalıklar, AK grubundaki hastanede yatış süresi (p<0.001) dışında, her iki grupta da sonuçları etkilememiştir.
Operatif ve post-operatif morbidite açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır.
VLK grubunda açığa geçiş oranı %4.5 olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: VİDEO-LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ, AÇIK KOLESİSTEKTOMİ