LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ: BİR CERRAHIN 1000 VAKALIK TECRÜBESİ
AHMET TEKİN
Mersin Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği, MERSİN
Özet
Laparoskopik kolesistektomi (LK) safra taşlarının tedavisinde tartışmasız standart olmuştur. Bu çalışma, Türkiye'de LK yapan ilklerden olan bir cerrahın Ekim 1991-Eylül 1996 tarihleri arası yaklaşık 5 yıllık süre içinde yaptığı 1000 vakalık LK sonuçlarını içermektedir.
1000 hastaya LK girişiminde bulunuldu. 984 hastada prosedür tamamlandı, 16 (%1.6) hastada rigid adhezyon, kanama, bilier komplikasyon ve intrahepatik kese gibi nedenlerle açık ameliyata geçildi. Preoperatif değerlendirmeler sonucu 20 hastaya (%2) ERCP-ERS yapıldı. Selektif olarak43 hastaya (%4.3) kolanjiografi yapıldı. 2 hastada f % 0.2j sistik kanal kaçağı, 4 hastada (%0.4) safra yolu yaralanması olmak üzere toplam 6 hastada bilier komplikasyonlar görüldü. Bir hasta batın içinde bırakılmış safra taşına bağlı ince barsak obstrüksiyonu nedeniyle reoperasyon geçirdi. Geç postoperatif dönemde 3 hastada (%0.3) koledokda bırakılmış taş, 2 hastada da subumblikal trokar giriş yerinde herni tesbit edildi. Bir hastada (%0.1) mortalite görüldü.
Açık kolesistektomiye kıyasla LK'de artmış safra yolu yaralanma insidensi cerrahların tecrübelerinin artmasıyla düşecektir.
Anahtar Kelimeler: LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ