ADNAN ŞAHİN1, ÖMER ÇOLAK1, ÖZKAN ALATAŞ2, CENGİZ BAYÇU3, AHMET KASAP1, BEKİR YAŞAR1, ERTUĞRUL KARAHÜSEYİNOĞLU1, HALUK KİPER1

1Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, ESKİŞEHİR
2Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, ESKİŞEHİR
3Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Histoloji Anabilim Dalı, ESKİŞEHİR

Özet

İskemi-reperfüzyona bağlı akut tubuler nekrozda, eksojen süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz'ın (CAT) etkilerini incelemek amacıyla 27 sığan kullanıldı. Sıçanlar, kontrol (n=7), SOD+CAT grubu (n=10) ve plasebo grubu (n=10) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Deney hayvanlarına sağ nefrektomi yapıldıktan sonra üç gruba ayrıldı. Deney hayvanlarına sağ nefrektomi yapıldıktan sonra sol renal pedikül 45 dakika süre ile klempe edildi. SOD+CAT grubuna klempin açılmasından hemen önce 15.000 U/kg SOD ve 90.000 U/kg CAT intra-peritoneal olarak uygulandı. Plasebo grubuna serum fizyolojik verildi. 24 saatlik reperfüzyon süresinin sonunda doku ve kan örnekleri alındı.

Plasebo grubu ile karşılaştırıldığında SOD+CAT verilen grupta önemli bir hücresel antioksidan olan redükte glutatyon (GSH) düzeylerinde artış gözlenmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı. Yine önemli bir antioksidan enzim glutatyon peroksidaz (GSHPx) aktivitesinde ise önemli artış gözlendi. SOD+CAT'ın bu grupta, plasebo grubuna göre BUN, kreatinin ve ALP düzeylerini de önemli oranda azalttığı bulundu. SOD ve CAT'ın doku antioksidan savunma sistemi ile böbrek fonksiyonlarına yararlı etkileri histopatolojik olarak da doğrulandı.

Anahtar Kelimeler: BÖBREK İSKEMİ-REPERFÜZYONU, SÜPEROKSİT DİSMUTAZ, KATALAZ, REDÜKTE GLUTATYON, GLUTATYON PEROKSİDAZ