GÜRKAN ERSOY

Dokuz Eylül Üniversitesi, İlk ve Acil Yardım A.B.D., İnciraltı, İZMİR

Özet

Advanced Trauma Life Support (ATLS) kurallarına göre multipl travma tanısıyla kliniğimize başvuran tüm hastalara rutin pelvis grafisi çekilmektedir. Yaptığımız bu retrospektif çalışmada, bu tip hastalara pelvis grafisinin rutin çekilmesinin gerekli olup olmadığını araştırdık. Ağustos-Aralık'93 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine multipl travma tanısıyla başvuran 84 hastanın dosya ve pelvis grafileri incelendi. Alkollü, şuuru kapalı ve oryantasyonu bozuk olan 18 hasta çalışma dışı bırakılınca kalan 65 hasta anamnez ve pelvik muayene bulgularına göre;

a) Anamnezinde ve pelvik muayenesinde ağrı tarif eden hastalar (28 hasta)
b) Anamnezinde veya pelvik muayenesinde ağrı tarif eden hastalar (4 hasta)
c) Anamnezinde ve pelvik muayenesinde ağrı tarif etmeyen hastalar (33 hasta)

şeklinde üç ayrı gruba bölündüler. Pelvis grafileri incelenen altmışbeş hastanın ondördünde (%22) kırık tesbit edildi ki bu hastaların hepsi A grubuna dahildi. A grubuna ait diğer ondört hasta ile B ve C gruplarına ait toplam ellibir hastada (%78) kırık olmadığı tespit edildi. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak çok çok önemli bulundu (p<0.001).

Sonuç olarak;
hastanın lüzumsuz ışın almaması,
Radyoloji ve acil servislerinin daha uzun süre meşgul edilmemeleri,
hastanın tedavi süresinin kısaltılması ve tedavi ücretlerini azaltmak amacıyla,
multipl travma tanısıyla servislere başvuran şuuru kapalı, kooperasyonu bozuk hastalar ile şuuru açık oryante ve koopere hastaların sadece anamnezinde ve pelvik muayenesinde ağrı tarif edenlerde rutin pelvis grafisi çekilmesinin gerekli olduğu sonucuna vardık.