ENTEROKUTANÖZ FİSTÜLLER
TURGAY ÖZER, SELÇUK ARDA, N ZAFER UTKAN, F CAHİT İÇLİ, MUSTAFA DÜLGER
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi A.B.D., SİVAS
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinlği'nde1980-1991 yılları arasında tedavi edilen 29 enterokutanöz fistüllü hasta değerlendirildi. Bu hastaların tümüne intravenöz hiperalimantasyon ve uygun vakalarda enteral ve oral besinsel destek sağlandı.
21 hastaya (%72) konservatif tedavi 8 hastaya (%28)ise fistülün kapanmasına yönelik direkt cerrahi girişim uygulandı. Konservatif tedavi uygulanan grupta 4 hasta (%19), direkt cerrahi girişim uygulanan gruptan 4 hasta (%50) toplam 8 hasta (%28) exitus oldu. Hastalarımızdaki mortalitenin başlıca nedeni intraabdominal sepsis iken (%75), ikinci neden kardiorespiratuar komplikasyonlardı (%25).
Yüksek debili fistüllerde spontan kapanma %55 iken düşük debili fistüllerde bu oran %61 olarak belirlendi. Fistül debisine göre mortalite oranlarında anlamlı farklılık görülmedi. Basit fistüllerde spontan kapanma oranı(%71) mortalite oranı (%12) olarak bulunurken komplike fistüllerde bu oranlar sırasıyla (%42) ve (%5) idi.