Kronik Pilonidal Sinüs Oluşumunda Predispozan Faktörler
Dr. Ramazan ERYILMAZ, Dr. Mustafa ŞAHİN, Dr. Orhan ALİMOĞLU, Dr. M. Kamil YILDIZ
Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi I. Cerrahi Kliniği, Çapa, istanbul
Özet
Amaç: Kronik pilonidal sinüs gelişiminde predispozan faktörleri araştırmak.
Durum Değerlendirmesi: Pilonidal sinüs puberte sonrası genç erişkinlerde sık görülen sakrokoksigeal bölgenin kronik, tekrarlayan, yaygın bir hastalığıdır. Günümüzde, etiyolojisinde edinsel teoriler kabul görmektedir. Pilonidal sinüs oluşumunda derin natal oluk, kıllı vücut yapısı, obezite, travma ve iritasyon, kötü vücut hijyeni, aşırı terleme, ailesel yatkınlık, masabaşı oturarak iş yapma ve koyu tenli olma predispozan faktörler olarak öne sürülmüştür.
Yöntem: Bu prospektif çalışma Haziran 1998-Haziran 2002 tarihlerinde gerçekleştirilmiş olup, kronik pilonidal sinüs tanısıyla ameliyat edilen 181 hastada yaş ve cinsiyet dağılımı, vücut-kitle indeksi, kıllanma, derin natal oluk, vücut hijyeni, aşırı terleme şikayeti, aile anamnezi, ten rengi, travma ve irritasyon hikayesi ve hastalığın mesleki bağlantısı araştırıldı.
Çıkarımlar: Hastaların %89'u erkek, ortalama yaş 25.7 (1 7-46), %12.2'si obez, %49'u fazla kilolu, %60.7'si çok kıllı, %83.4'ü koyu tenli, %76.2'sinde derin natal oluk mevcut, %45.9'unun vücut hijyeni kötü, %23.2'sinde aşırı terleme şikayeti mevcut, %10.5'inde aile anamnezi pozitif, %54.6'sı oturarak masabaşı iş yapmakta ve tespit edilebilen sakrokoksigeal travma hikayesi mevcut değildi.
Sonuçlar: Pilonidal sinüs etiyolojisi multifaktöriyeldir. Bu çalışmada erkek cins, genç yaş, kıllı vücut yapısı, derin natal oluk, fazla kilolu olma ve kötü vücut hijyeni predispozan faktörler olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: pilonidal sinüs, sakrokoksigeal bölge, predispozan faktörler