İnsizyonel Hernilerde Mayo Herniyorafi ve Meş Onarımının Karşılaştırılması
Dr. Nurullah BÜLBÜLLER, Dr. Osman DOĞRU, Dr. Bahattin PEKTAŞ, Dr. Y. Selim İLHAN, Dr. Ziya ÇETİNKAYA, Dr. Cüneyt KIRKIL
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD, Elazığ
Özet
Amaç: İnsizyonel hernilerin çift kat müskülofasiyal onarım şekli olan mayo herniyorafi ve prostetik meş ile yapılan tamir sonuçlarını karşılaştırmak.
Durum Değerlendirmesi: insizyonel hernilerin tamirinde kullanılan metodlarda yüksek nüks oranları bildirilmiştir. Son yıllarda bu yüksek nüks oranını azaltmak amacıyla sentetik materyaller yaygın olarak kullanılmaktadır. Yöntem: 1994-2001 yıllarında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD'da insizyonel herni nedeni ile ameliyat edilen 125 hastadan takipleri yapılabilen 80 hastanın sonuçları karşılaştırıldı.
Çıkarımlar: Ortalama takip süresi mayo herniyorafi uygulananlarda 24 ay (7-91 ay arasında), meş tamiri yapılanlarda ise 27 aydı (3-84 ay arasında). Hastaların 9'u erkek (%11) 71'i kadın (%88) olup, bunlardan 39'una mayo herniyorafi, 41'ine meş tamiri uygulandı. Ortalama defekt çapı mayo herniyorafi yapılanlarda 25±4.0 cm2 (aritmetik ortalama±Standart Sapma = ort±SS), meş tamiri yapılanlarda ise 81 ±12.6 cm2 (ort±S.S) idi. Mayo herniyorafi uygulanan toplam 5 hastada (%12.8) komplikasyon gelişirken, meş tamiri yapılanlardan toplam 8 hastada (%19.5) komplikasyon gelişti. Enfeksiyon gelişen bir hastanın meşi çıkarılmak zorunda kalındı. Her iki grupta 3'er hastada nüks gelişti. Nüks oranları mayo herniyorafi grubunda %7.6, meş tamiri yapılanlarda %7.3 olarak belirlendi.
Sonuçlar: Defekt çapı küçük ve hastada yara iyileşmesini bozacak predispozan faktörlerin bulunmadığı durumlarda mayo herniyorafinin insizyonel herni tamirinde güvenle kullanılabilecek bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler: insizyonel herni, meş, mayo tamiri