Dr. Nurullah BÜLBÜLLER, Dr. Osman DOĞRU, Dr. Bahattin PEKTAŞ, Dr. Y. Selim İLHAN, Dr. Ziya ÇETİNKAYA, Dr. Cüneyt KIRKIL

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD, Elazığ

Özet

Amaç: İnsizyonel hernilerin çift kat müskülofasiyal onarım şekli olan mayo herniyorafi ve prostetik meş ile yapılan tamir sonuçlarını karşılaştırmak.

Durum Değerlendirmesi: insizyonel hernilerin tamirinde kullanılan metodlarda yüksek nüks oranları bildirilmiştir. Son yıllarda bu yüksek nüks oranını azaltmak amacıyla sentetik materyaller yaygın olarak kullanılmaktadır. Yöntem: 1994-2001 yıllarında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD'da insizyonel herni nedeni ile ameliyat edilen 125 hastadan takipleri yapılabilen 80 hastanın sonuçları karşılaştırıldı.

Çıkarımlar: Ortalama takip süresi mayo herniyorafi uygulananlarda 24 ay (7-91 ay arasında), meş tamiri yapılanlarda ise 27 aydı (3-84 ay arasında). Hastaların 9'u erkek (%11) 71'i kadın (%88) olup, bunlardan 39'una mayo herniyorafi, 41'ine meş tamiri uygulandı. Ortalama defekt çapı mayo herniyorafi yapılanlarda 25±4.0 cm2 (aritmetik ortalama±Standart Sapma = ort±SS), meş tamiri yapılanlarda ise 81 ±12.6 cm2 (ort±S.S) idi. Mayo herniyorafi uygulanan toplam 5 hastada (%12.8) komplikasyon gelişirken, meş tamiri yapılanlardan toplam 8 hastada (%19.5) komplikasyon gelişti. Enfeksiyon gelişen bir hastanın meşi çıkarılmak zorunda kalındı. Her iki grupta 3'er hastada nüks gelişti. Nüks oranları mayo herniyorafi grubunda %7.6, meş tamiri yapılanlarda %7.3 olarak belirlendi.

Sonuçlar: Defekt çapı küçük ve hastada yara iyileşmesini bozacak predispozan faktörlerin bulunmadığı durumlarda mayo herniyorafinin insizyonel herni tamirinde güvenle kullanılabilecek bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: insizyonel herni, meş, mayo tamiri