Dr, Erdem OKAY1, Dr. Zeynep CANTÜRK2, Dr. Sevgiye KAÇAR ÖZKARA3, Dr. Kürşat YILDIZ3, Dr. Berrin ARSLAN2, Dr. Zafer UTKAN1

1Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD, Kocaeli
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD, Kocaeli
3Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD, Kocaeli

Özet

Amaç: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda multinodüler guatr (MNG) tanısıyla ameliyat edilen olgulardaki mikrokarsinom sıklığının değerlendirilmesi amaçlandı.

Durum değerlendirmesi: Tiroidde mikrokarsinom, otopsi serilerinde %22'ye, ameliyat öncesi benign hastalık tanısı almış tiroidektomi materyallerinde de %24'e varan sıklıkta görülebilmektedir. Bunun yanında, literatürde özellikle son zamanlardaki yayınlarda lokal yayılım, metastaz ve rekürens açısından mikro ve mikro olmayan kar-sinomların benzer sıklık gösterdiği ve bu nedenle tedavide aynı şekilde davranılması gerektiği bildirilmektedir.

Yöntem: Çalışmamızda, 1996-2002 yılları arasında MNG tanısı alarak ameliyat edilen ve histopatolojik kaydına ulaşabildiğimiz 288 olgu retrospektif olarak değerlendirildi.

Çıkarımlar: Toplam 288 olgunun dokuzunda (%3.1) histopatolojik değerlendirmede papiller mikrokarsinom odağına rastlandı. Beş olguda bilateral subtotal tiroidektomi (BST), dört olguda ise bir tarafa total, diğer tarafa subtotal tiroidektomi yapıldı. Üç odağı olan 30 yaşındaki bir hasta ile 51 yaş üzeri olan ve ilk ameliyatında BST yapılan bir kadın hastaya histopatolojik tanı konduktan sonra tamamlayıcı tiroidektomi yapıldı. Tamamlayıcı tiroidektomi materyallerinde tümör kalıntısı ya da yeni bir odağa rastlanmadı, iki odağı olan bir hasta ikinci ameliyatı reddetti.

Sonuç: MNG tanısıyla ameliyata alınan olgularda önemsenecek oranda mikrokarsinoma rastlanmaktadır. Ameliyat sonrası bu durumla karşılaşıldığında, olgu risk faktörleri açısından yeniden değerlendirilmeli ve gerekli görüldüğü takdirde tamamlayıcı tiroidektomi uygulanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: tiroid, karsinom, mikrokarsinom, okkült, papiller, cerrahi