Koledok Taşı Şüphesi Olan Hastalarda Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatikografi (MRCP) ile Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatikografinin (ERCP) Karşılaştırılması
Dr. Erdal Birol BOSTANCI, Dr. Sinan Yol, Dr. Yusuf Bayram ÖZOĞUL, Dr. Cüneyt KAYAALP, Dr. Fuat ATALAY, Dr. Musa AKOĞLU
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniği, Ankara
Özet
Amaç: Safra yolları taşı şüphesi olan hastalarda MRCP'nin tanı değerinin araştırılmasıdır.
Durum değerlendirmesi: ERCP safra yolları patolojilerinin değerlendirilmesinde altın standart olarak kabul edilmektedir. Bu işlem mor-bidite ve mortalitesi olan invazif bir işlemdir. Son yıllarda pankreatikobilier sistemin değerlendirilebilmesini sağlayan noninvazif bir yöntem olarak MRCP geliştirilmiştir.
Yöntem: Anamnez, fizik muayene, biyokimya ve abdominal ultrasonografi incelemesi sonucunda kolestaz düşünülen fakat ekstrahepatik safra yollarında taş tespit edilemeyen hastalar prospektif çalışma ile değerlendirildi. Çalışmaya alınan 28 hastanın safra yolları MRCP ve ERCP ile incelendi. MRCP'nin ekstrahepatik safra yolları taşı tanısında sensitivite, spesifisite, pozitif ve negatif tahmin değeri ile doğruluğu araştırılmıştır.
Çıkarımlar: Çalışmamızda MRCP'nin sensitivitesi %85, spesifisitesi %75, pozitif tahmin değeri %89.5, negatif tahmin değeri %66.7 ve doğruluğu %82 olarak bulunmuştur. MRCP'nin ekstrahepatik safra yollarında küçük taşlar bulunduğunda ve anatomik anamolilerde tanı değeri kısıtlıdır. Deneyim eksikliği ve aletin teknik gücü sonuçları kötü yönde etkileyebilen faktörler olabilir.
Sonuç: MRCP, invazif bir yöntem olan tanı amaçlı ERCP'nin yerini alabilir.
Anahtar Kelimeler: MRCP, ERCP, safra yolu taşı