Dr. Erdal Birol BOSTANCI, Dr. Yusuf Bayram ÖZOĞUL, Dr. Sinan YOL, Dr. Murat ULAŞ, Dr. Soner AKBABA, Dr. Musa AKOĞLU

Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniği, Türkiye Yüksek ihtisas Hastanesi /Ankara

Özet

Amaç: Laparoskopik abdominoperineal rezeksiyon yapılan olgularımızın erken dönem sonuçlarını derlemek ve deneyimlerimizi tartışmaya açmaktır.

Durum Değerlendirmesi: Laparoskopik kolesistektomilerden sonra ağrının daha az, mobilizasyonun daha erken, hastanede yatış süresinin ve işe dönüş süresinin daha kısa olması, bu tekniğin diğer karın girişimlerinde kullanılmasına temel oluşturmuş ve laparoskopik cerrahi kolorektal kanserlerde de uygulanmaya başlanmıştır.

Yöntem: Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniğine Ağustos 2000 ile Temmuz 2003 tarihleri arasında rektum kanseri tanısıyla yatırılan ve laparoskopik abdominoperineal rezeksiyon yapılan 11 olgunun kayıtları değerlendirilmiştir.

Çıkarımlar: Laparoskopik abdominoperineal rezeksiyon yapılan olguların hiçbirinde ameliyat sırasında komplikas-yon olmamış ve açık cerrahiye dönülmemiştir. Beş olguda morbidite görülmüştür (üç olguda kısmi barsak tıkanıklığı, bir olguda perinede kısmi ayrışma, bir olguda ince barsak fistülü). Olgularımızın ikisi TNM sınıflamasına göre evre I, üçü evre II ve altısı evre III' tür. Ortanca izlem süremiz 15 ay olup, olguların hiçbirinde port yeri nüksü ve lokal nüks görülmemiş, bir olguda uzak metastaz saptanmıştır.

Sonuç: Laparoskopik abdominoperineal rezeksiyon karmaşık bir işlem olup, laparoskopide ve açık kolorektal ameliyatlarda deneyimli merkezlerde yapılabilir. Karın kesişi olmaması, mobilizasyon kolaylığı ve keşi fıtığı açısından bir avantajdır. Bununla birlikte ameliyat süreleri uzun olup, ekip uyumunu gerektirir.

Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, abdominoperineal rezeksiyon, rektum kanseri