Dr. Ahmet KASAP1, Dr Özgül PAŞAOĞLU2, Dr. Serdar ERKASAP1, Dr. Ersin ATEŞ1, Dr. Adnan ŞAHİN1, Dr. Ertuğrul KARAHÜSEYİNOĞLU1

1Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi ABD, ESKİŞEHİR
2Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji ABD, ESKİŞEHİR

Özet

Amaç: Bu çalışma, Azoksimetanla oluşturulmuş deneysel karsinogenezise, bir dopannin antagonisti olan haloperidolün etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.

Durum Değerlendirmesi: Bu konuda daha önceden yapılmışolan çalışmaların doğruluğunu araştırmak amacıyla planlanmış ve ek parametreler kullanılmıştır.

Yöntem: Çalışmada 32 adet Spraque-Dawley türü sıçan kullanıldı. Kontrol grubuna; 7.4mg/kg. dozda azoksimetan, izotonik sodyum klorür çözeltis. içinde, 10 hafta süre ile haftada bir kez olmak üzere subkütan olarak uygulandı. Deney grubuna, kontrol grubundaki işleme ek olarak, 2mg/kg dozda haloperidoi, izotonik sodyum klorür çözeltisi içinde, gün aşırı olarak, 30 hafta süresince uygulandı.

Çıkarımlar: Azoksimetanla kimyasal kolonik karsinogenezis oluştuğu gözlendi ve haloperidolün kimyasal karsinogenezisi histolojik olarak tam önlemediği, ratlarda kalori alımını azaltarak kilo azlığına sebep olduğunu saptadık. Kilo iie karsinom oluşan rafların sayısı arasında pozitif yönde bir ilişki olauğunu belirledik. Lipid bağlı siyalik asit seviyelerinin neoplastik olgularaa anlamlı derecede yükseldiğini ve bu paramatrenin malign vakaların tanısında ve izlenmesinde önemli rol oynadığını belirledik.

Sonuç: Azoksimetanla oluşturulan karsinogenezisde, dopamin antagonisti olan haloperidolün tümör oluşumunu istatistiksel olarak azaltmadığını, ancak tümör markırlarında olumlu etkisinin olduğunu tespit ettik.

Anahtar Kelimeler: Haloperidoi, karsinogenezis, azoksimetan, dopamin antagonisti