Laparoskopik ve konvansiyonel inguinal herni onarımının fiziksel aktiviteye etkisinin izokinetik ve izometrik olarak incelenmesi
Nurullah Burak Korkmaz1, Güner Öğünç2, Ayhan Mesci2
1Özel Medikent Hastanesi, Genel Cerrahi, Kırklareli, Türkiye
2Akdeniz Üniversitesi, Genel Cerrahi, Antalya, Türkiye
Özet
Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde toplam 63 hastanın laparoskopik ve konvansiyonel inguinal herni onarımının fiziksel aktiviteye etkisinin izokinetik incelenmesi, hastanede kalış süreleri, postoperatif analjezik ihtiyacı, VAS skorlaması, işe başlama süreleri ve postoperatif komplikasyonları prospektif olarak incelendi. Elde edilen veriler prospektif olarak karşılaştırıldı.
Hastalar ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na Mart 2005-Haziran 2007 tarihleri arasında başvuran 18-70 yaş arası toplam 63 hasta değerlendirmeye alındı. Bu hastaların 20'sine TEP (total ekstraperitoneal), 21'ine TAPP (transabdominal preperitoneal) ve 22 hastaya PMG (prolen mesh greft) ile onarım uygulandı. Tüm hastaların preoperatif olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesinde Cybex cihazı kullanılarak alt ekstremite adale fonksiyonları izokinetik ve izometrik olarak ölçüldü.
Bulgular: Postoperatif analjezik gereksinimi, VAS skorlaması, komplikasyon oranları, hareketle VAS skorları literatürle benzerlik göstermektedir. Postoperatif 3. günde Cybex cihazıyla kaydedilen ölçümlerle PMG'nin TAPP ve TEP onarımına göre alt ekstremitelerde daha fazla kuvvet kaybına neden olduğu dijital ortamda sayısal parametrelerle gösterildi. Tüm olguların izokinetik ve izometrik incelenmelerinde postoperatif ortalama kas gücü kaybı laparoskopik yöntemlerde yaklaşık 2/3 oranında daha az idi.
Sonuç: Çalışmamız, laparoskopik fıtık onarımlarının açık cerrahi yönteme göre fiziksel aktiviteye olan olumlu etkisini kantitatif değerlerle gösteren literatürdeki ilk karşılaştırmalı çalışma oldu.
Anahtar Kelimeler: Cybex cihazı, laparoskopik inguinal herni onarımı, konvansiyonel inguinal herni onarımı, inguinal herni