Paratiroid cerrahisinin gelişimini etkileyen faktörler
Mustafa Çaycı2, Ömer Karahan1, Mehmet Ali Eryılmaz1, Barış Sevinç1, Kemal Arslan1, Ahmet Okuş1, Cevdet Duran3
1Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi, Konya, Türkiye
2Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp, Konya, Türkiye
3Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Endokrinoloji, Konya, Türkiye
Özet
Amaç: Kurumumuzda paratiroid cerrahisinin gelişimini etkileyen faktörleri belirlemek.
Hastalar ve Metod: Retrospektif olarak, 2000-2010 arasındaki dönemde paratiroid ameliyatı yapılan hastaların yaş, cinsiyet, klinik, biyokimya, görüntüleme ve laboratuvardan gelen patoloji verileri incelendi. Tanı, ameliyat endikasyonu koyma yaklaşımı, uygulanan anestezi ve cerrahi girişim ve izlem süreci değerlendirildi. İncelenen dönemde paratiroid hastalarının tanı ve tedavisinde etkili olabileceği düşünülen, paratiroid ile ilgili tetkiklerin başlanma tarihleri, çalışan cerrahların paratiroid cerrahisi deneyimleri ve bu alana ilgileri, endokrinoloji, nefroloji ve nükleer tıp ve endokrin cerrahi konularında deneyimli genel cerrahi uzmanlarının hizmete başlama tarihleri belirlendi.
Bulgular: Kurumumuzda 2005 yılına kadar paratiroid cerrahisi açısından önemli bir düzeyde tetkik ve uzman açığı bulunduğu saptandı. Endokrin cerrahide deneyimli cerrah dışında, alt yapı ve uzman eksiklerinin 2006 sonuna kadar tamamlandığı görüldü. Şubat 2009'a kadar, 2002 ve 2007 yıllarında olmak üzere birer paratirodektomi yapılmıştı. Ayrıca 2008'de total tiroidektomi esnasında bir paratiroid adenomu rastlantısal olarak çıkarılmıştı. 2009 yılı başında paratiroid cerrahisinde deneyimli iki genel cerrahi uzmanının çalışmaya başlamasıyla, eksik halka tamamlanmış, paratiroid cerrahisi ivme kazanmıştı. Sonraki 22 ayda 28 paratiroid ameliyatı yapılmıştı. Bu 28 olgunun 22'si primer ve altısı sekonder hiperparatiroidili idi. Yirmi iki paratiroid adenomundan 21'ine (%95.5) minimal invazif paratiroidektomi yapılmıştı. Sekonder hiperparatiroidili 6 olgu ototransplantasyonlu total paratiroidektomi ile tedavi edilmişti. Tedavide başarı oranı %100 idi.
Sonuç: Paratiroid cerrahisi ekip işidir. İyi bir ekiple paratiroid adenomlarının %90'ından fazlası minimal invazif paratiroidektomi ile başarıyla tedavi edilebilir.
Anahtar Kelimeler: Paratiroidektomi, minimal invazif, infiltrasyon anestezisi, cerrahi deneyim