Memenin fillodes tümöründe cerrahi tedavi
Gürhan Sakman, 1 Cem Kaan Parsak, 2 Ahmet Aslan, 1 Alper Akınoğlu, 1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, ADANA
2Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, HATAY
Özet
Amaç: Nadir meme patolojileri arasında yer alan fillodes tümör olgularındaki tanı güçlüklerinin, tedavi için uygulanacak cerrahi seçeneklerin ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Durum Değerlendirmesi: Fillodes tümörlerde en önemli klinik problemler preoperatif tanı güçlüğü ve cerrahi tedavi sonrası sık lokal nüks gelişimidir. Kabul edilen tedavi yöntemi, lezyonun en az 2 cm çevre sağlam doku ile birlikte çıkartılmasıdır. Rekürrens oranı %15-25 olarak bildirilmektedir.
Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde 1997-2003 yılları arasında tedavi edilen fillodes tümörlü 10 hastanın cerrahi tedavi yöntemleri ve sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Preoperatif tanı için, fizik muayene, meme ultrasonografisi ve mamografi rutin olarak kullanıldı. Histopatolojik tanı için, ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB), insizyonel biyopsi (İB) ve frozen incelemeleri yapıldı. Tedavide dört cerrahi yöntem uygulandı: 1.En az 2 cm normal çevre doku ile birlikte kitle eksizyonu (KE), 2. Basit mastektomi (BM), 3.Basit mastektomi ile birlikte klinik olarak palpe edilen lenf nodu (LN) biyopsisi, 4.Modifiye radikal mastektomi (MRM).
Bulgular: Memede kitle şikayeti ile müracaat eden ve fibroadenom düşünülen olgularda fillodes tümör olasılığı akılda tutulmalıdır. Ayırıcı tanı, uygulanacak cerrahi tedavinin tek seanslı olması açısından önem arz etmektedir. Preoperatif dönemde rutin olarak uygulanacak İİAB veya kor biyopsi, bu konudaki deneyimin artması ile birlikte önemli ölçüde tanısal değer taşıyabilir. Cerrahi eksizyon sonrası ortaya çıkan lokal nüks halen ciddi bir klinik sorundur.
Sonuçlar: Fillodes tümör ile fibroadenom ayırıcı tanısında klinik değerlendirme ve radyolojik incelemeler genellikle yetersiz kalmaktadır. Fillodes tümör şüphesi olan lezyonların frozen inceleme eşliğinde çıkartılması cerrahi girişimin tekrarlanması ihtimalini azaltır. Fillodes tümör olgularında klinik değerlendirme ile tespit edilen aksiller lenfadenopati, patolojik önem arz etmeyebilir. Öngörülen cerrahi sınır temini için basit mastektomi ile çıkartılan borderline tipte fillodes tümörün lokal nüksü, prognostik kriterlerin çok faktörlü olduğunu düşündürmektedir.
Anahtar Kelimeler: Fillodes tümör, fibroepitelyal tümörler, meme.