Pediatrik karaciğer transplantasyonu sonrası gastrointestinal sistem perforasyonları
Sema Aktaş, Aydıncan Akdur, Gökhan Moray, Mehmet Haberal
Başkent Üniversitesi, Genel Cerrahi, Ankara, Türkiye
Özet
Amaç: Gastrointestinal perforasyon pediatrik karaciğer transplantasyonu sonrası mortalitenin bir nedenidir. Bu çalışmanın amacı transplantasyon sonrası gastrointestinal perforasyonların insidansını, klinik presentasyonlarını değerlendirmektir.
Hastalar ve Yöntem: Eylül 2001'den beri merkezimizde 132 pediatrik karaciğer transplantasyonu yapıldı. Bunların dördünde izlemde gastrointestinal perforasyonla karşılaştık. Hastaların 3'ünde etiyoloji biliyer atrezi, 1'inde Wilson hastalığı idi. Transplantasyon öncesi 3 hastada portoenterostomi, 1 hastada splenektomi öyküsü vardı. Transplantasyon sırasında safra anastomozu bütün hastalarda Roux-en-Y hepatikojejunostomi ile sağlandı.
Bulgular: Bütün perforasyonlar transplantasyon sonrası ilk 1 hafta içinde meydana geldi. Hastaların hepsinde ateş, lökositoz, hafif karın ağrısı, hassasiyet ve distansiyon vardı. Tanı için bütün hastalarda abdominal BT uygulandı. Perforasyonların hiçbiri Roux-en-Y hepatikojejunostomi ile ilgili değildi. Perforasyon alanları 1 hastada duodenum, 2 hastada jejunum, 1 hastada kolonun hepatik fleksurasında idi. Bütün perforasyonlar 2-tabaka birincil onarım ile kapatıldı. Bu onarımlardan sonra herhangi bir morbidite ve mortalite ile karşılaşılmadı. Çocuklar 102, 85, 57 ve 42 ay arasında değişen süreler boyunca izlendi. Bu yazı yazılırken hastalar iyi greft fonksiyonları ile yaşamlarını sürdürmekteydi.
Sonuç: Gastrointestinal perforasyonların risk faktörleri arasında geçirilmiş karın cerrahisi bir role sahip olabilir. Morbidite ve mortaliteyi azaltmada erken tanının en önemli faktör olduğu akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Karaciğer transplantasyonu, perforasyon, biliyer atrezi