Ulusal Cerrahi Kongrelerinde sunulan bildirilerin uluslararası yayına dönüşme oranları
Burhan Kabay, Zafer Teke, Halil Erbiş, Göksel Koçbil, Koray Tekin, Ergün Erdem
Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD, DENİZLİ
Özet
Amaç: Ulusal cerrahi kongrelerinde sunulan bildirilerin uluslararası yayına dönüşme oranlarının araştırılması.
Gereç ve Yöntem: Ulusal cerrahi kongrelerinde 1996-2004 yılları arasında sunulmuş tüm bildiriler PubMed ve Web of Science üzerinden Aralık 2005 son tarih olmak üzere taranarak uluslararası yayına dönüşüp dönüşmedikleri ve yayınlandığı dergiler araştırılmıştır. Bildirilerin sözel-poster bildiri ayrımı, klinik-deneysel çalışma ayrımı yanı sıra cerrahi alt gruplara göre sınıflaması yapılmıştır.
Bulgular: Araştırılan 8 yılda toplam 2118 bildiri sunulmuş olup bunlardan 120'si (%5.7) uluslararası dergilerde yayınlanmış, 1998'i (%94.3) ise yayınlanmamıştır. Kongrelerde bildirilerin 1131'i (%46.6) sözel, 987'si de (%53.4) poster olarak sunulmuş olup 1774'ü (%83.8) klinik, 344'ü (%16.2) deneysel çalışma grubundadır. Klinik çalışma grubunda toplam 309 bildiri (%17.5) ile en fazla meme ve endokrin cerrahi bildirileri sunulurken deneysel çalışma grubunda ise toplam 82 bildiri (%24.8) ile en fazla hepatopankreato- biliyer cerrahi bildirileri sunulmuştur. Klinik çalışma bildirilerinden sayısal olarak en yüksek bildiri-yayın dönüşümü 15 bildiri ile (%4.9) ile meme ve endokrin cerrahi alanında, deneysel çalışma bildirilerinde ise 13 bildiri ile (%15.9) hepatopankreato- biliyer cerrahi alanında olmuştur. Sunumlar en fazla British Journal of Surgery, World Journal of Surgery ve Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi adlı dergilerde yayınlanmıştır. Kongrelere kabul edilen bildiri sayısında son yıllarda belirgin bir artış söz konusudur. Benzer şekilde son yıllarda yayın sayısında da sayısal artış bulunmaktadır. Buna karşın bildiri-yayın dönüşüm oranlarının yıllar içerisinde aynı artışı göstermediği görülmektedir.
Sonuç: Ulusal cerrahi kongrelerinde sunulan bildirilerin uluslararası yayına dönüşüm oranları literatürde bildirilen oranların gerisindedir. Yayın etkinliği konusundaki çabalara ağırlık verilmesinin ve kongreye bildiri kabulünde seçici davranılması yayına dönüşen bildiri oranını arttıracaktır.
Anahtar Kelimeler: Yayınlar; araştırma; kongreler
Giriş
Kongreler bilimsel çalışmaların sunulduğu, verilerin paylaşıldığı ve tartışmaya açıldığı ortamlardır. Bilimsel çalışmalar kongrelerde sözel ya da poster bildirileri halinde sunulmaktadır. Bildiri sunumu, yakın zamanda tamamlanmış ya da sürmekte olan çalışmaların sağlandığı yeni bilginin bilimsel topluluğa hızlı bir şekilde aktarılması için etkin ve değerli bir yöntemdir. Kongrelerde sunulan bir bildirinin daha sonra yayına dönüşmesi bilimsel bir çalışmanın olağan sonucu olarak kabul edilmektedir[1-10]. Ayrıca bildiri-yayın dönüşümünün kongrelerin bilimsel düzeyinin ölçütü olduğu ileri sürülmektedir[1-3]. Bununla birlikte bildiri-yayın dönüşümünü etkileyen araştırmanın kalitesi dışında bir dizi etmen bulunduğu gösterilmiştir[11,12]. Yayına dönüşen bildiri oranları farklı bilim alanlarında %11 ile %78 arasında değişkenlik göstermekte, ortalama %45 olarak bildirilmektedir[1-10]. Ulusal cerrahi kongrelerinde sunulmuş olan bildirilerin yayına dönüşümü konusunda ise veri bulunmamaktadır. Bu çalışmada ulusal cerrahi kongrelerinde sunulan bildirilerin uluslararası yayına dönüşme oranlarının araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler
1996-2004 arasındaki 8 yıllık sürede ulusal cerrahi kongrelerinde sunulmuş tüm bildiriler kongre kitapçıkları dikkate alınarak gözden geçirilmiştir. Bildirilerin sözel bildiri-poster ayrımı, klinik-deneysel çalışma ayrımı ve kitapçıklarda sunulduğu şekilde sistemlere göre sınıflandırılması yapılmıştır. Bildirilerin uluslararası yayına dönüşüp dönüşmediği Aralık 2005 son tarih olmak üzere araştırılmıştır. Yayına dönüşen bildirilerin yapılmış olan sınıflamalara göre dağılımları, yayın-bildiri oranları ve yayınlandığı dergiler belirlenmiştir.
Araştırma PubMed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov). ve Web of Science (http://www.isinet.com) veritabanı kullanılarak internet üzerinden Medline taraması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Medline taraması bildiride yer alan ilk kişinin soyadı ve adının baş harfi kullanılarak yapılmıştır. Sonuç alınamaması durumunda işlem ikinci kişinin soyadı ve adının baş harfi ile tekrarlanmıştır. Sonucun 20'den çok olması durumunda ise birinci kişiye ek olarak bildirideki ikinci kişi ya da sonda yer alan kişinin soyadı ya da başlıkta aramayı kolaylaştıracak bir kelime kullanılmıştır.
Geri çekilen bildiriler değerlendirmeye alınmamıştır. Aynı kişi ya da gruba ait yıllar içerisinde değişen hasta sayılarıyla sunulmuş ancak içerik olarak tekrarlayan bildirilerin yalnızca birisi çalışmaya dahil edilmiştir. Aynı bildiriden gerçekleştirilmiş tekrarlayan yayınların yalnızca birisi değerlendirmeye alınmıştır. Kongredeki sunumdan önce yayınlanmış çalışmalar da araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler kişi, kurum, il ya da bölge bilgileri verilmeden sunulmaktadır.
Bulgular
Araştırmaya alınan 1996-2004 arasındaki 8 yıllık sürede ulusal cerrahi kongrelerinde 2118 bildiri sunulmuş olup bunlardan 120'si (%5.7) uluslararası dergilerde yayınlanmış, 1998'i (%94.3) ise yayınlanmamıştır (Şekil 1). Bildirilerden en yüksek yayına dönüşüm oranı 50 yayın ile 2002 yılındaki kongrede sunulan bildirilerden olup (%12.6) en az yayına dönüşüm oranı ise 2 yayın ile 2000 yılındaki kongrede sunulan bildirilerden olmuştur (%1.5).
Yayın sayılarının yıllara göre dağılımı Şekil 2'de verilmiştir. Yayına dönüşen bildirilerden 1996'da sadece 3 bildiri (%0.1), 1998'de 23 bildiri (%1.1) uluslararası yayına dönüşmüş ve bu tarihten sonra azalmaya başladığı görülmüştür. Bu sayı 2002 yılı sonrası hızla artmış ve 2004 yılında ise 27 bildiri (%1.4) uluslararası yayına dönüşmüştür.
Bildirilerin sunum şekli Şekil 3'de gösterilmiştir. Kongrelerde bildirilerin 1131'i (%46.6) sözel, 987'si de (%53.4) poster olarak sunulmuştur. 2004 öncesi sunulan bildiriler ağırlıklı olarak sözel iken 2004 yılındaki kongrede bildirilerin 455'i (%54) poster, 387'si (%46) sözel olarak sunulmuştur. Sözel bildirilerden 91'i (%4.3), poster bildirilerin ise 29'u (%1.4) yayına dönüşmüştür.
Ulusal cerrahi kongrelerinde sunulan bildirilerin 1774'ü (%83.8) klinik, 344'ü (%16.2) deneysel çalışma grubundadır (Şekil 4). 1996-2004 yılları arasında yapılan 5 kongrenin her birinde sunulan bildirilerin büyük çoğunluğu klinik çalışma iken çok az bir bölümünü deneysel çalışma oluşturmuştur. Deneysel çalışmalar 1998 sonrası azalmaya başlamış ve 2000 yılında sadece 10 bildiri (%7.6) ile en düşük seviyeye inmiştir. Bu sayı 2002 yılı sonrası hızla artmış ve 2004 yılında 120 bildiriye (%14.3) çıkarak en yüksek seviyeye ulaşmıştır.
Klinik çalışma grubunda, 8 yılda yapılan 5 kongrede sayısal olarak toplam 309 bildiri (%17.5) ile en fazla meme ve endokrin cerrahi bildirileri sunulmuş olup bunu 268 bildiri (%15.2) ile kolorektal cerrahi bildirileri izlemiştir (Şekil 5). Deneysel çalışma grubunda ise sayısal olarak toplam 82 bildiri (%24.8) ile en fazla hepato-pankreato-biliyer (HPB). cerrahi bildirileri sunulurken bunu 57 bildiri (%17.3) ile yara iyileşmesi alanında sunulan bildiriler izlemiştir (Şekil 6).
Kongre yılları göz önüne alındığında klinik çalışma bildirilerinden sayısal olarak en yüksek bildiri-yayın dönüşümü 15 bildiri (%4.9) ile meme ve endokrin cerrahi bildirilerinde olmuştur. Oran olarak ise 5 bildiri (%9.1) ile cerrahi onkoloji ve immunoloji bildirileri yayına dönüşmüştür. Deneysel çalışma bildirilerinde ise hem sayısal olarak hem de oran olarak en yüksek bildiri-yayın dönüşümü 13 bildiri (%15.9) ile HPB cerrahi bildirilerinde olmuştur.
British Journal of Surgery, World Journal of Surgery ve Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi yayına dönüşen bildirilerin en fazla yayınlandığı ilk üç dergidir. Bildirilerin yayınlandığı dergiler ve yayın sayıları Tablo 1'de sunulmaktadır.
Tartışma
Ulusal cerrahi kongrelerinde bildiriler sözel ve poster olmak üzere iki grupta sunulmaktadır. Sözel bildirilerin hemen hepsi orijinal araştırma tabanlıdır. Poster bildirileri ise araştır- ma, olgu sunumu ya da resimlerle bir konu türlerine ayrılabilir. 'Resimlerle bir konu' uluslararası kongre ve literatürde 'educational exhibit' / 'review' / 'state of art' olarak adlandırılan tarzda düzenlenen ve olgular üzerinden bir konu ya da yöntemi ele alan türde posterlerdir. Kongrelerde sunulan tüm bildiriler ayrıca kongre kitapçıklarında sistem tabanlı sınıflanmaktadır[1,2]. Klinik sistem tabanlı sınıflama kongrelere göre küçük değişiklikler göstermekle birlikte meme ve endokrin cerrahi, üst gastrointestinal sistem (GİS), HPB, kolorektal cerrahi, minimal invaziv cerrahi, travma ve acil cerrahi, herniler, cerrahi onkoloji ve immunuloji, cerrahi eğitim ve diğer grupları sınıflama için kabul görmektedir. Deneysel sistem tabanlı sınıflama ise meme ve endokrin, üst GİS, HPB, kolorektal cerrahi, cerrahi infeksiyonlar, yara iyileşmesi, iskemi ve reperfüzyon / şok / sepsis ve diğer grupları sınıflama için kabul görmektedir. Çalışmamızda da kongre kitapçıklarını temel alan sınıflamalar kullanılmıştır.
Yayına dönüşen bildiri sayısı yıllar içerisinde bir değişkenlik göstermektedir. Yayına dönüşen bildirilerin oranı bildiri sayısındaki değişkenliğe eşlik etmemektedir. Yayın sayısı artsa bile bildiri sayısı da arttığından oran belirgin bir değişiklik göstermemektedir. Yayın sayısındaki artış eğilimini bozuyormuş gibi görünen 2000 yılı sonuçlarının göreceli düşüklüğü, bu kongrenin X. Avrupa cerrahi kongresi (Eurosurgery). ile birlikte düzenlenmiş olması sebebiyle bildirilerin büyük çoğunluğunun X. Avrupa cerrahi kongresinde sunulmasına bağlı olabilir.
Değerlendirilen süreç içerisinde kongrelerde sunulan bildirilerin yayına dönüştüğü yıla bakıldığında, yayın sayısı 1998 yılına kadar bir artma eğilimi göstermekte, ancak 1999 sonrası hızla azalmaktadır. Bu azalma 2002 yılına kadar devam etmekte ve sonra keskin bir artış göstererek 2004 yılında zirveye ulaşmaktadır. 2005 yılı sonucunun göreceli düşüklüğü bildirilerin yayın değerlendirme aşamalarının henüz tamamlamamış olması nedeniyle olabilir.
Sözel bildiri sayısı ilk dört kongrede son kongreye göre fazladır. Poster bildiri sayısında ise başlangıçtan itibaren bir düşüş bulunmakta olup üçüncü kongrede en düşük seviyeye inmiştir. Bu kongreden sonra ise hızlı bir artış dikkati çekmekte ve son kongrede poster bildiri sayısı sözel bildiri sayısını geçmektedir. Son kongrede tüm bildirilerin sayısında bir artış gözlenmekte olup bildiri sayısı 800'ü aşmaktadır.
Sözel bildiriler posterlere göre daha fazla yayına dönüşmektedir[1-10]. Sözel bildirilerin genel olarak orijinal içerikli çalışmalardan oluşması beklenmektedir. Poster bildirileri ise daha çok ikincil araştırmalar, olgu sunumları ve resimlerle bir konulardan oluşmaktadır. Orijinal içerikli bir araştırmanın yayına dönüşümü diğer çalışmalara göre daha kolay olmaktadır. Ayrıca, sözel bildiriler genel olarak posterlerden daha fazla sayıdadır. Dolayısıyla, yayına dönüşen bildiri oranının sözel bildiri grubunda daha yüksek olması beklenmektedir. Son 5 kongre için %4.3'lük sözel bildiri yayına dönüşüm oranının literatürde bildirilen oranların gerisinde kaldığı görülmektedir.
Bugüne kadar yapılmış ulusal cerrahi kongrelerinde sunulan bildirilerin büyük çoğunluğunu klinik bazlı çalışmalar oluşturmuştur. Klinik bazlı çalışmalar genellikle geriye dönük bir şekilde verilerin toplanmasıyla yapılmakta, çalışmayı yapan ekibe ek maliyet getirmemekte, klinik içerisinde yapılabilmekte ve çok fazla ek bir süreye gereksinim göstermemektedir. Deneysel çalışmalar ise laboratuar altyapısı gerektirmekte, geriye dönük klinik bazlı çalışmalara göre daha uzun sürede tamamlanmakta ve ek maliyet getirmektedir. Ülkemiz ko-şulları göz önüne alındığında, deneysel bazlı çalışmaların bu gibi nedenlerden dolayı daha az yapılabildiği söylenebilir.
Kongrelerde sunulan klinik bazlı bildirilerden hem sayısal olarak en fazla hem de en yüksek bildiri-yayın dönüşüm oranına sahip bildiriler meme ve endokrin cerrahisi alanında yapılmış çalışmalardır. Bu durum, meme ve tiroid bezi hastalıklarının ülkemizde çok sık görülmesi ve genel cerrahi kliniklerinin en çok hasta popülasyonunu oluşturması, dolayısıyla araştırmacıları bu alana yöneltmesiyle açıklanabilir. Deneysel bazlı bildirilerde ise bu oranlar en yüksek HPB cerrahi alanında bulunmuştur. Deneysel çalışmaların tipi dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de popülariteye bağlı olarak belirlenmektedir. Ülkemizin sınırlı sayıdaki deneysel cerrahi laboratuvarlarında yapılan çalışmalarda araştırmacıların tercihi değerlendirilen süreç göz önüne alındığında birinci sırada HPB cerrahi ve ardından yara iyileşmesi alanındaki çalışmalar olmuştur. Bu tercihlerde, yapılmış kongrelere sayısal olarak en fazla bildiri olarak yansımıştır. Ancak, bu bildirilerin çok az bir kısmı uluslararası yayına dönüşmüştür.
Kongrelerde sunulan bildirilerin yayına dönüşmesi bilimsel bir çalışmanın ulaşması gereken son hedef olarak belirtilmektedir[1-10]. Değişik disiplinlerde bildirilerin yayına dönüşümü araştırılmış ve Cochrane kütüphanesi verileri ve bir meta-analize göre ortalama sonuç %45 olarak bildirilmiştir[13,14]. Ülkemizde genel cerrahi alanında bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Ulusal cerrahi kongreleri için saptadığımız %5.7 oranı yukarıdaki değerin gerisinde kalmıştır.
Kongreler için bildiri kabulü, kelime sayısı sınırlı bir 'özet' içeriğine göre gerçekleştirilmektedir. Bir özet üzerinden değerlendirme tabi ki sınırlıdır. Bir çalışmanın uluslararası yayına dönüşmesinde ise çalışmanın bütününün tüm detayıyla ele alındığı bir süreç işlemektedir. Bu yöntem farklılığı kongrelerde sunulan bildirilerin bir kısmının yayına dönüşmemesinin önde gelen nedeni olarak sayılmakta, makalelerde kongre kitapçıklarındaki özetlere atıf yapılmaması gerektiği vurgulanmaktadır[3]
Bildirilerin yayına dönüşümü için geçen süre literatürde ortalama 17 ay olarak bildirilmektedir[2]. Bildirilerin yayına dönüşümü önündeki engellerin neler olabileceğini araştıran çalışmalar bulunmaktadır[11,12]. Bu çalışmalara göre ortaya çıkan nedenler zaman kısıtlılığı, çalışmanın yayına kabul edilmeyeceği düşüncesi, çalışmanın sonuçlarının yeterince önemli olmadığı düşüncesi, araştırmacılar arasında çıkan sorunlar, çalışılan konuda aynı bulguları sunan makaleler olması şeklinde sıralanmaktadır. Bunlara uluslararası indekslerde Türkçe dergilerin azlığı, bildirilerin Türkçe'den yabancı dile çevrilmesi gerekliliği, çeviri sırasında karşılaşılan güçlükler, uluslararası yayın maliyetlerinin yüksekliği ve bu yayınların kurumsal olarak kısıtlı olanaklarla desteklenmeye çalışılması da eklenebilir. Ayrıca, hepato-pankreato-biliyer, kolorektal, travma ve acil cerrahi kongreleri gibi spesifik ve bölgesel toplantıların sıklıkla yapılması ulusal kongrelere gönderilen nitelikli bildirilerin sayısında azalmaya sebep olabilir.
Kongrelerin eğitsel ve sosyal amaçları bulunmaktadır. Eğitsel amaçlar arasında bilgi edindirme - bilgi tazeleme yanı sıra bilimsel çalışmaların sunulması, sürmekte olan / henüz bitmiş çalışmalardan çıkan yeni bilginin paylaşılması, tartışmaya açılması; kişi ya da kurumların ürünlerini sergilemesi, uzmanlık eğitiminde olan araştırma görevlilerinin bildiri hazırlama ve sunma becerisi edinmesi gibi noktalar yer almaktadır. Sosyal amaçlar arasında meslektaşlar arası iletişim, mesleki sorunların ele alınması ortamının oluşması ve sosyal programlar sayılabilir. Bu amaçlar için kongre katılımcı sayısının yüksek olması hedeflenir. Ancak, katılımcı sayısını arttırmak için fazla sayıda bildiri kabulü uygun bir yöntem olarak görünmemektedir. Bu şekilde bildiri kalitesinde azalma ve bildiri-yayın dönüşüm oranında düşmenin önüne geçilebilir.
Bildiri-yayın dönüşümünün arttırılabilmesi için yayın etkinliğine ağırlık verilmesi ya da bildiri kabulünde seçici davranılması önerilebilir. Yayın etkinliğinin arttırılması yayın için teşvik ve destek sağlanması (yayın karşılığında board puanı, ödül ya da teşvik verilmesi, ve çeviri için profesyonel yardım)., yayına dönüşüm sırasında karşılaşılabilecek sınırlayıcı faktörlerin giderilmesi (yazmaya zaman ayrılması, literatürü yineleyen çalışma yapılmaması, araştırmacılar arası çıkabilecek sorunları önlemeye yönelik yönerge vb. düzenlemelerin hazırlanması). gibi çözümler ileri sürülebilir. Bildiri kabulünde seçici davranılması, bildiri değerlendirme sürecinde gönderenin ve hakemin çift taraflı kör olması ve değerlendirmede literatüre katkı potansiyeli taşımayan, yineleyen çalışmaların kabulünde titiz davranılması yarar sağlayabilir. Ancak kongrelerin amaçları doğrultusunda düşünüldüğünde, kongreleri çalışma grupları ve iletişim ağları oluşturma fırsatı olarak değerlendirme; olgu sunumları ya da ortak konulu çalışmaları birleştirme, çok merkezli çalışma altyapısı oluşturmanın hepsinden önemli olduğu ortaya çıkmaktadır
Araştırmamızın bir takım sınırlılıkları bulunmaktadır. Bunların başında ulusal bir kongreyi uluslararası bir veri tabanıyla değerlendirme gelmektedir. Ne yazık ki, ülkemizde yayınlanan tüm dergileri tarayan bir veritabanı bulunmamaktadır. Ulakbim tarafından Türk Tıp Dizini olarak hazırlanan veritabanı belirli kriterlerle oluşturulduğundan yayınlanan tüm dergileri içermemektedir. Dolayısıyla, bir bildirinin ulusal bir yayına dönüşüp dönüşmediğini gerçek anlamda belirlemek olanaksızdır. Ayrıca mevcut haliyle söz konusu veritabanında bu çalışma için kapsamlı tarama yapılmasıda oldukça güç ve zahmetlidir. Bu nedenle tarama ortamı olarak genel kabul görmüş olan Medline'ı tarayan PubMed ve Web of Science seçilmiştir. Çalışmadaki ikinci sınırlılık oluşma olasılığı bulunan tarama hatalarıdır. Bu hatalar kişilerin isimlerinin kongre kitapçıklarında yanlış yazılmış olmasından ya da tarayan kişiden kaynaklanabilir. Bu olasılık en aza indirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü olarak, çalışmadan ilk ve ikinci ismin çıkarılmış olması durumunda araştırmanın yöntemi nedeniyle böyle bir bildirinin yayına dönüşümünün tespit edilme olasılığı bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, ulusal cerrahi kongrelerinde sunulan bildirilerin uluslararası yayına dönüşüm oranlarının literatürde bildirilen oranların gerisinde olduğu görülmektedir. Yayın etkinliği konusundaki çabalara ağırlık verilmesinin yanı sıra kongreye bildiri kabulünde seçici davranılması yayına dönüşen bildiri oranını arttıracaktır.
Kaynaklar
- Arrive L, Boelle PY, Dono P, et al. Subsequent publication of orally presented original studies within 5 years after 1995 RSNA Scientific Assembly. Radiology, 2004;232:101-6.
- Bydder AS, Joseph DJ, Spry NA. Publication rates of abstracts presented at annual scientific meetings: how does the Royal Australian and New Zealand College of Radiologists compare? Australia\'s Radiol, 2004;48:25-8.
- Marx WF, Cloft HJ, Do HM, et al. The fate of neuroradiologic abstracts presented at national meetings in 1993: rate of subsequent publication in peer-reviewed, indexed journals. Am J Neuroradiol, 1999;20:1173-7.
- De Bellefeuille C, Morrison CA, Tannock IF. The fate of abstracts submitted to a cancer meeting: factors which influence presentation and subsequent publication. Ann Oncol, 1992;3:187-91.
- Walby A, Kelly AM, Georgakas C. Abstract to publication ratio for papers presented at scientific meetings: how does emergency medicine compare? Emerg Med, 2001;13:460-4.
- Roy D, Sankar V, Hughes JP, et al. Publication rates of scientific papers presented at the otolaryngological research society meetings. Clin Otolaryngol, 2001;26:253-6.
- Davis M, Wilson CS. Research contributions in ophthalmology: Australia\'s productivity. Clin Experiment Ophthalmol, 2003;31:286-93.
- Yentis SM, Campbell GA, Lerman J. Publication of abstracts presented at anaesthesia meetings. Can J Anaesth, 1993;40:632-4.
- Timmer A, Blum T, Lankisch PG. Publication rates following pancreas meetings. Pancreas, 2001;23:212-5.
- Byerly WG, Rheney CC, Connely JF, et al. Publication rates of abstracts from two pharmacy meetings. Ann Pharmacother, 2000;34:1123-7.
- Dickersin K, Min YI, Meinert C, et al. Factors influencing publication of research results: follow- up of applications submitted to two institutional review boards. JAMA, 1992;267:374-8.
- Weber EJ, Callaham ML, Wears RL, et al. Unpublished research from a medical speciality meeting. JAMA, 1998;280:257-9.
- Scherer RW, Langenberg P. Full results published in abstracts of Cochrane Methodology Review, Issue 1, Oxford, England: The Cochrane Library, 2003.
- Scherer RW, Dickersin K, Langenberg P. Full publication of results initially presented in abstracts: a meta-analysis. JAMA, 1994;272:158-62.