Türk Cerrahi Derneği (TCD) ülkemizdeki uzmanlık dernekleri içinde en hızla kurumsallaşmış ve pek çok konuda diğer derneklere önderlik etmiştir. Şimdiye yapılan çalışmalara emek verenleri büyük saygıyla karşılıyorum. Bu dönemde de yönetim kurulunda yer alan değerli hocalarım ve çalışma arkadaşlarımla birlikte derneğimizi geleceğe taşıyacak değişimleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. TCD'nin bilimsel yayın organı Ulusal Cerrahi Dergisi'nin yenilenmesi vesilesi ile okuyuculara dernek çalışmaları hakkında bilgi vermek istiyorum. Böyle bir yazı için mutad olmamasına rağmen kolay okunabilmesi için alt başlıklar koyarak sürdüreceğim.
KISA TARİHÇE
Önce kuruluşumuzu anımsayalım. Bildiğiniz gibi TCD 1982 yılında Ankara'da kurulmuştur. Prof. Dr. Ahmet Yaycıoğlu ilk ve kurucu başkandır. Öte yandan TCD, ambleminde 1929 yılına yer vererek, ülkemizin cerrahi geçmişi ile bağını oluşturmak üzere kuruluşunu 18.9.1929 tarihine dayandırmaktadır. Ankara'da üçüncü Milli Türk Tıp Kongresinin toplandığı günlerden birinde; 18 Eylül 1929 tarihinde, bu kongreye katılan cerrahların ayrıca toplanarak bir Türk Cerrahi Cemiyeti kurulmasına karar vermişlerdir. Türk Cerrahi Cemiyeti'nin ilk geçici yönetim kurulunda Dr. Burhaneddin (Cerrahpaşa hastanesi operatörü), Dr. Kemal (Haseki nisa hastanesi operatörü ve Tıp Fakültesi hariciye muallimi), Dr. Ali Rıza Faik (Guraba hastanesi operatörü), Dr. Murat (Gülhane hastanesi hariciye muallimi) ve Dr. Rifat Hamdi (Etfal hastanesi baştabip ve operatörü) yer almıştır.
DERNEĞİN AMACI VE DİĞER CERRAHİ DERNEKLERLE İLİŞKİLER
TCD üyelerinin uzmanlık alanlarındaki haklarının korunması ve geliştirilmesi, mesleki gelişimlerine katkıda bulunulması, genel cerrahi alanında toplum yararının gözetilmesi ve genel cerrahi alanında topluma sunulan sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi amaçlarını gerçekleştirmek üzere çalışmaktadır.
Çok geniş bir çalışma alanı oluşturan genel cerrahi ile ilgili pek çok bölgesel, şehir ve yan dal dernekleri olmasına rağmen ülkemizde genel cerrahi alanını uzmanlık derneği statüsünde ulusal ölçekte temsil eden yalnızca TCD'dir.
TCD genel cerrahi alanında etkinlik gösteren tüm derneklerle iyi ilişkiler içindedir. Bu dönemde tüm derneklerin başkanları ile bir toplantı düzenlenerek derneklerle ilişkileri koordine etmek üzere bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon genel cerrahi alanında yapılan sürekli tıp eğitimi ve sürekli mesleki gelişim etkinliklerinin tanımlarını yapmak ve yayınlamak üzere çalışmaktadır. Kongre , kurs, sempozyum, vb. gibi etkinliklerin tanımlarını ve standartlarını belirlemek üzere yapılan çalışma kısa süre sonra web üzerinden değerlendirmelere açılacaktır. Genel cerrahi alanında etkinlik gösteren tüm dernekleri tanımak ve tanıtmak da komisyonun çalışmaları kapsamındadır. Bu konuyla ilgili olarak tüm derneklere bir anket gönderilmiş ve bu şekilde edinilen bilgiler bir kitap haline getirilecek ve web sayfasından yayınlanacaktır
ÜYE SAYIMIZ
TCD'ne yalnızca genel cerrahi uzmanları üye olabilmektedir. Üye sayımız 1860'tır (ülkemizdeki genel cerrahların yaklaşık %46'sı). Bu dönemde başlattığımız bir kampanya ile (“Hepimiz TCD üyesiyiz”) üye sayımızı 3000'e çıkarmayı hedefliyoruz. Web üzerinden üye olma işlemleri kolaylaştırılmıştır.
YETERLİK KURULU
TCD'nin en öncelikli çalışma alanlarından biri yeterliktir. TCD bu konuda öncü dernektir. 1990'lı yılarda başlatılan yeterlik (“board”) çalışmaları 2000 yılında TCD Yeterlik Kurulu'nun kurulması ile sonuçlanmıştır. İlk yeterlik sınavı 2000 yılında yapılmıştır. O tarihten bugüne yeterlik sınavları düzenli olarak devam etmektedir.
Yeterlik sınavları iki aşamalıdır. Birinci aşamaya son yıl asistanları ve genel cerrahi uzmanları katılmaktadır. İkinci aşamaya katılabilmek için genel cerrahi uzmanı olmak gerekmektedir. Birinci aşama, çoktan seçmeli teorik bilgi ölçen bir sınavdır. Her yıl aynı gün ve aynı saatte 4 farklı ilde (Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana) yapılmaktadır. İkinci aşama ise nesnel, örgün, klinik sınav niteliğinde olup, bilgi, beceri ve tutum ölçmeye yöneliktir. Ankara'da yapılmaktadır. Bu iki aşamada başarılı olanlara TCD Yeterlik Belgesi verilmektedir. TCD Yeterlik Kurulu yürütmekte olduğu eğitim kurumları ziyareti ve bu kurumların akreditasyonu çalışmalarına bu dönemde hız vermeye çalışmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ziyaret edilerek eğitim programları değerlendirilmiş ve bu kurumlar akredite edilmiştir. Ayrıca yeterlik belgelendirmesinin devamı niteliğinde 10 yılı dolan belge almış cerrahlar için yeniden belgelendirme çalışmalarına başlanmıştır.
KONGRELER
Çok iyi bildiğiniz gibi derneğimiz iki yılda bir Ulusal Cerrahi Kongresi'ni ve Deneysel Cerrahi Kongresi'ni düzenlemektedir. Bunun dışında da bölgesel toplantılar gerçekleştirmektedir. 2008-2010 dönemi için Van ve Şanlı Urfa'da 2 adet bölgesel toplantı yapılacaktır. Bölgesel toplantı yerleri belirlenirken eğitim etkinliklerinin sık yapılmadığı iller özellikle tercih edilmiştir.
Bu dönemde Ulusal Cerrahi Kongresi'nin 2010 yılında Ankara'da yapılmasına karar verilmiştir. Ülkemizde hemen her uzmanlık derneğinin uzun zamandır Antalya bölgesindeki tatil köylerinde “her şey dâhil” sistemi ile gerçekleştirdiği kongrecilik anlayışı bazı avantajlar (özellikle kongrenin sosyal programı ve katılımcıların sosyal programdan memnuniyetleri gibi) sunmakla beraber kongrelerin bilimsel programının gölgede kalabilmesi ve katılım/ erişim sorunu gibi dezavantajlar da taşımaktadır. Bu nedenle önümüzdeki kongreyi başkente taşıyoruz.
Ayrıca önemli bir yenilik olarak kongrelerin başkanlığını TCD Başkanı'nın yapması yerine her bir kongreye farklı bilim insanları kongre başkanı olarak atanmıştır. 18 - 19 Aralık 2009 tarihlerinde yapılacak Deneysel Cerrahi Kongresi Başkanlığı'na Prof. Dr. İskender Sayek'i (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD.) ve 26 - 29 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılacak Ulusal Cerrahi Kongresi Başkanlığı'na da Prof. Dr. Dursun Buğra'yı (İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD.) getirilmiştir. Böylelikle TCD Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin kongre düzenlemenin dışındaki dernek etkinliklerine yoğunlaşmasına ağırlık verilmiş olunmaktadır. Ayrıca bilim ve eğitim alanında kongre düzenlemek gibi onurlu bir görevi daha çok eğiticinin paylaşmasına fırsat yaratılmıştır. Bu yeniliğin TCD için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.
ÇALIŞMA GRUPLARI
TCD'ni bu dönemde yeni kurulan çalışma grupları ile farklı alanlarda üretime yönelmiş durumdadır. Örnek olarak aşağıdakileri sayabiliriz: Performans Uygulaması Çalışma Grubu, İnsan Gücü-İş Yükü Çalışma Grubu, Medikolegal Danışma Grubu, Türk Cerrahi Tarihi Araştırma Komisyonu, Yandal ve Bölgesel Derneklerle İlişkiler Komisyonu, Temel Cerrahi Eğitimi Kursu Çalışma Grubu, Web Modüler Eğitim Çalışma grubu, Bütçe Uygulama Talimatı Çalışma Grubu.
DERNEK GELİRLERİ
Dernek geliri kongre gelirine bağımlıdır maalesef. Aidat toplamakta güçlükler çekilmektedir. Aidat ödemeyen üyelere bir yaptırım uygulamamaktayız. Derneğin ana gelir kaynağı Ulusal Cerrahi Kongresi geliridir. Bunu değiştirmek üzere yeni üye kaydetmeye ve üyelerden düzenli ve daha kolay aidat toplamaya yönelik çalışmalar yapmaktayız. Kongrelerin asıl amaçlarına yönelik hedeflerini gerçekleştirebilmesi için derneğin gelir olarak kongre gelirine bağımlı olmaktan kurtulması şarttır. Bunun için üyelere büyük sorumluluk düşmektedir. TCD aidatlarını düzenli ödeyen 3000 üyeye ulaştığında ekonomik olarak sağlam bir yapıya kavuşacaktır. TCD'den haklı beklentilerinizi ve pek çok haklı eleştirinizi bu bilgilerin ışığında yeniden değerlendirmenizi rica ediyorum. Üyelerimizden aidatlarını düzenli olarak yatırmalarını ve çevrelerindeki üye olmayan meslektaşlarını TCD'ne üye yapmalarını bekliyorum. Dernek bütçesinin hangi kaynaklardan, nasıl oluşturulacağı ve hangi alanlar için kullanılacağı üyelerin kararları doğrultusunda belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bütçenin kuşkusuz önemli bir kısmı eğitim ve araştırma etkinliklerine ayrılmalıdır. Bunun için çaba gösteriyoruz.
GENEL CERRAH SAYISI
Sizinle paylaşmak istediğim diğer önemli bir konu ülkemizdeki genel cerrah sayısıdır. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı'nın bazı yayınlarında genel cerrahi uzmanı sayısının yetersiz olduğu belirtilmektedir. Oysa ülkemizdeki genel cerrahi uzman hekim sayısı yeterlidir. Bu sayı kontrolsüz biçimde artırılmaya çalışılırsa yakın gelecekte genel cerrahi alanını ve genel cerrahi uzmanlarını çok ciddi sorunlar beklemektedir. Bu nedenle bu dönemde TCD İnsan Gücü ve İş Yükü Çalışma Grubu kurulmuştur. Bu grup tarafından gerçekleştirilen “ Türkiye'de Genel Cerrah İstihdamı” çalışmasının 2009 ara bulgularını göre ülkemizde 2009 yılı itibarı ile kamuda 2737 özel sağlık sektöründe 632 olmak üzere toplam 3369 aktif çalışan genel cerrahi uzmanı mevcuttur. Dünyada genel olarak 25.000 kişi başına 1 genel cerrahi uzmanı düşmesi şeklinde bir standart söz konusudur. Buna göre tüm genel cerrahları hesaba kattığımızda Türkiye toplamında 25.000 kişi başına 1.19, yalnızca kamuda çalışan genel cerrahları hesaba kattığımızda 25.000 kişi başına 0.97 genel cerrah düşmektedir. Nasıl hesaplarsak hesaplayalım Türkiye'deki genel cerrah sayısında nüfusa oranla ciddi bir azlık ya da fazlalık yoktur.
Ancak bu durum, standartlar bakımından dağılımın normal olduğunu göstermemektedir: Şırnak, Iğdır, Yalova, Bingöl, Siirt ve Kilis'te ciddi boyutlarda (%50'ye yakın) genel cerrah açığı vardır.
Buna karşılık, Ankara, Kırıkkale, İzmir, Trabzon, Isparta Erzurum, Karabük ve Edirne'de ciddi boyutlarda (%50'ye yakın) genel cerrah fazlası görülmektedir. Ülke toplam nüfusun %15'i için 25.0000 kişi başına genel cerrah sayısı yeterli, %33'ü için az, %52'si için ise fazladır. Genel cerrahların büyük kentlerde toplulaşması, ülkelerin çoğunda görülen bir sapma olduğundan, bu sapmanın boyutları önemlidir: Türkiye'de genel cerrahların beşte biri İstanbul'da, %40'ı üç büyük ilde çalışmaktadır. Genel cerrahların kamu sağlık kurumlarındaki istihdamı ile özel sağlık kurumlarındaki istihdamı birbirine paralel dağılım göstermektedir. Bu dağılımdaki tek istisna yine İstanbul'dur: Türkiye'de özel sağlık kuruluşlarındaki genel cerrahların üçte biri İstanbul'da çalışmaktadır. Sonuç olarak ülkemizde genel cerrah sayısı yeterli ancak dağılım sorunu mevcuttur.
WEB
TCD ile üyelerinin iletişiminde web sayfamıza özel bir önem veriyoruz. İnteraktif bir web ile üyelerimize her an ulaşmak ve onların bize ulaşmasını sağlamak için web sayfamızı yeniledik. Hepinizi yeni web sayfamıza girmeye davet ediyorum (www.tcd.org.tr). Yönetim Kurulu ayda bir düzenli toplanmakta alınan kararlar aynı hafta webe konarak üyelerin bilgisine sunulmaktadır. Web üzerinden anketler yaparak çeşitli konularda üye görüşüne başvurulmaktadır. En son genel cerrahide yan dal konusunda bir anket yapılmıştır. Web üzerinde çeşitli tartışma forumları mevcuttur. Özellikle asistanların forum üzerinden tanışmasını ve sorunlarını tartışmasını istiyoruz. Web üzerinden derneğe üye olmak ve aidat yatırmak kolay bir hale getirilmiştir. Web üzerinden modüler eğitim (e- öğrenme) hazırlığı yapılmaktadır.
Genel Cerrahi alanındaki tüm bilimsel etkinlikleri (diğer derneklerin etkinlikleri de dahil olmak üzere ) web üzerinden üyelerimize duyuruyoruz.
Web üzerinden Ulusal Cerrahi Dergisi'ne makale göndermek ve tüm sayılardaki makalelere ulaşmak olanaklı hale getirilmiştir.
DEMOKRATİK VE KATILIMCI BİR DERNEK YAPILANMASI
Başta yönetim kurulu olmak üzere derneğin bütün kurul ve komisyonlarının oluşturulma ve çalışma düzeninde demokratik ve katılımcı mekanizmalara özel bir önem veriyoruz. Bizce üyelerin genel kurullara çok sayıda ve aktif olarak katılması, derneğin amaç ve çalışmalarına yön vermesi çok önemlidir. Dernek merkezimizin Ankara'da olması dolayısıyla seçimlerin merkezde yapılması, Ankara dışındaki büyük illerimizde ve diğer bölgelerde çalışan genel cerrahi uzmanlarının seçimlere katılımını olumsuz yönde etkilemektedir.
Seçimli genel kurullara dernek üye sayısının en az % 50'sinin katılımının sağlanması öncelikli hedefimizdir. Bunun için seçimli genel kurulların ulusal kongrenin başlangıcında yapılması dahil olmak üzere çeşitli seçenekler aramaktayız. Bu konuları üyelerle tartışmak üzere çeşitli toplantılar düzenliyoruz.
Üniversite ve Devlet Eğitim Hastaneleri dışında kamu ve özel hastanelerde çalışan ya da serbest hekimlik yapan genel cerrahların, hem genel üyelik ve hem de dernek karar alma süreçlerine katılımlarının sağlanması için genişletilmiş yönetim kurulu ya da özel çalışma grupları gibi düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz.
Genel Cerrahi asistanlarının da dernek çalışmalarına aktif olarak katılımını sağlamak için asistan komisyonu kurmayı planlıyoruz.
Dernek yöneticilerinin belirli sürelerde değişmesi şarttır. Yalnızca dernek başkanının değil, yönetim kurulu üyelerinin de belirli sürelerden daha fazla görev almaması için yeni bir tüzük ve bu tüzükte ilgili düzenlemeleri yapmayı hedefliyoruz.
GENÇ CERRAHLARA DESTEK
Araştırma alanında ulusal sağlık sorunlarını önceleyen cerrahi araştırmaların desteklenmesini hedefliyoruz. Türk Cerrahi Derneği Ödül ve Burs Programı 2007 Yılında Türkiye deki genç genel cerrahların klinik ve deneysel araştırmalarını desteklemek ve teşvik amacıyla oluşturmuştur. Bir önceki yönetim döneminde başlatılan genç cerrahları araştırma alanında destekleme projesi başarı ile uygulanmış ve bu dönemde de devam ettirilmektedir.
YAN DALLAR
Sizinle paylaşmak istediğim bir diğer önemli konu da genel cerrahide yan dallaşma ihtiyacıdır. Sağlık Bakanlığı'nın Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hazırlığına parelel olarak uzun yıllardır tartışma konusu olan genel cerrahide yan dallaşma konusuna TCD bu dönemde bilimsel bir görüşü katılımcı bir mekanizma ile oluşturmaya çaışmaktadır. Bu amaçla ilk adımı olarak, ABD ve Avrupa'da yan dallaşma konulu iki bilimsel rapor hazırlandı. Eş zamanlı olarak genel cerrahi uzmanlık alanının hangi yan dalları içermesi gerektiği konusunda uzmanlık eğitimi veren tüm kurumlardan ve ilgili derneklerden görüş istedik. Bu görüşlerle birlikte hazırlanan iki rapor bir kitapta toplandı. Üyelerimizden bu konuyla ilgili olarak görüş bildirmek isteyenler için web sayfasında “FORUM” açılarak görüşler toplandı . Bu çalışmaları takiben Türk Cerrahi Derneği Genel Cerrahi Uzmanlık Alanı ve Yan Dallar Çalıştayı 21 Şubat 2009 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantıya TC Sağlık Bakanlığı Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Bölgesel - Şehir Dernekleri, Yan Dal Dernekleri temsilcileri ile Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve ilgili kişilerden oluşan 70'i kurumsal temsiliyet üzerinden davetli olmak üzere 100'den fazla cerrah katıldı. Çalıştayın tamamı deşifre edilerek kitap haline getirilmiştir. Web sitemizde de yayınlanacaktır. Sonuç bildirgesine webden ulaşabilirsiniz. Kısaca bazı ortak kararlarımızı size aktarmak istiyorum. Ülkemizde genel cerrahi uzmanlığından sonra üst ihtisaslaşma çok kısıtlı alanlarda (Gastroenteroloji Cerrahisi) ve çok az sayıdadır. Bu nedenle diğer ülke örnekleri değerlendirilirken üst ihtisaslaşmaya duyulan ihtiyaç ve kazanımlar ile üst ihtisaslaşmanın yarattığı sorunlar çok iyi değerlendirilmek zorundadır. Genel cerrahide bilimsel niteliğin artırılması, dünya standartlarının yakalanması, ilerlemeye açık bir sistem oluşturulması ve topluma sunulan cerrahi hizmetin niteliklerinin artırılması amaçları için üst ihtisaslaşma bazı olanaklar sunmaktadır. Ancak, kontrolsüz bir üst ihtisaslaşma/aşırı yan dallaşma ülkemizde yıllar sonra genel cerrah açığı sorununa ya da topluma sunulan genel cerrahi sağlık hizmetinde aksamalara yol açabilir. Öncelikle yapılması gereken hâlihazırda verilen genel cerrahi eğitiminin ülke çapında standardizasyonuna ve iyileştirme çalışmalarına hız vermektir. Türk Cerrahi Derneği ve Türk Cerrahi Yeterlik Kurulu bu çalışmalar için bir fırsat gibi görülmelidir. Ülkemiz için yan dal ihtisası süreci ile birlikte belli alanlarda sertifikasyon yöntemi ile belli alanlarda derinleşmeyi sağlamak bir seçenek olarak ele alınmalıdır. Bu bağlamda yan dal ihtisası ve bunun sonucunda alınacak lisan belgesi ile belli alanlarda “İleri Uzmanlık Eğitimi” olarak tanımlanabilecek sertifikasyon belgesi ayrı ayrı tanımlanmalıdır. Gerek duyulan alanlarda ileri uzmanlık eğitimi verecek sertifikasyon programlarına yer verilmelidir. Bu programların hangi alanlarda ve hangi merkezlerde verileceğinin belirleneceği çalışmalara mutlaka TCD dâhil edilmelidir.
E-ÖĞRENME
Sürekli mesleki gelişim ve sürekli tıp eğitimi, günümüzde yalnızca kongrelere bırakılmayacak kadar önem kazanmıştır. Bu tür etkinliklerin cerrahların çalışma odalarına ve evlerine girebilmesi için elektronik ortam, web temelli eğitim modülleri gibi araçlarla etkin biçimde kullanılmasını hedefliyoruz. Bir ekip örnek modül hazırlamak üzere troid kanseri konusunda çalışmaya başlamıştır. Yakında bu modulü web sayfamıza koyarak ve e-öğrenme girişimine başlayacağız. Bu modüllerden eğitim kredileri toplamak mümkün olacaktır.
TEMEL CERRAHİ EĞİTİMİ KURSLARI
TCD, Temel Cerrahi Eğitimi Kurslarına başlamış bulunmaktadır. Bu kurslar ile birinci yıl genel cerrahi asistanlarına eğitimlerinin başlangıcında uzmanlık eğitimi, güvenli cerrahi, temel cerrahi aletlerin tanıtımı ve kullanımı, düğüm atma teknikleri, cerrahi yara, yara kapama teknikleri ve sütürler, ameliyathane kuralları, cerrahi el yıkama, önlük ve eldiven giyme, ameliyatta asistans gibi konular ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır. TCD Temel Cerrahi Eğitimi Kursu'nun merkezi Ankara'da TCD binasıdır. Kurslar Ankara'da dernek merkezinde devamlı ve periyodik olarak gerçekleştirilecektir. Ayrıca İstanbul, İzmir ve Diyarbakır diğer kurs merkezleri olarak belirlenmiştir. 2009 yılı için ilk kurs İstanbul'da 11 Şubat 2009'da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ve. 25 Mart 2009 tarihinde İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılmıştır.
YENİ BİR TÜZÜK
Yukarıda bir kısmına yer vermeye çalıştığım çalışmalardan görüldüğü gibi Türk Cerrahi Derneği'ni geleceğe taşımak için başta yeni bir tüzük hazırlamak olmak üzere pek çok hazırlık içindeyiz. Yeni tüzük hazırlıkları için çeşitli illerde üyelerimizin görüşlerine başvuruyoruz. Bunlardan ilki 19 Kasım 2008 tarihinde Adana'da Çukurova Cerrahi Derneği üyeleri ile gerçekleşmişti. İkinci toplantı Ankara'da TCD merkezinde, tüm Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlarının ve Klinik Şeflerinin davet edildiği bir buluşma oldu ve bu şekilde genel cerrahi uzmanlık eğitimi sorumlularının görüş ve önerileri alındı. Üçüncü toplantı yine Ankara'da TCD merkezinde 10 Ocak 2009 tarihinde Genel Cerrahi alanında etkinlik gösteren Yan Dal Dernekleri, Bölgesel Dernekler ve Şehir Dernekleri Başkanlarının katılımı ile gerçekleşti. 29 Ocak 2009 tarihinde İstanbul'da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Akademik Kurul toplantısına katılarak öğretim üyeleri ile görüşmelerde bulunuldu. Altıncı toplantı 13 Şubat 2009 tarihinde İstanbul'da Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde İstanbul Cerrahi Derneği üyeleri ile gerçekleştirildi. Bu toplantılara devam edilecek ve yeni tüzük hazırlığı olgunlaştığı zaman olağanüstü genel kurula gidilecektir.
TCD'nin daha başarılı olması için değişim zamanıdır. Bu değişimi siz onaylar ve katılırsanız yapabiliriz. Benim ve yönetim kurulunun görevi buna olanak sağlamak olacaktır.
Bir alıntı ile bu uzun yazıyı bitireyim izninizle “ … tüm çaba bir şey olmak için değil bir şey yapmak için…”
En içten saygılarımla.