Değerli meslektaşlarımız,
Dergimizin 20. cildinin 2. sayısını yani 82. sayısını sizlere sunuyoruz. 82. sayıya ulaşmak, öncelikle bir dergi çıkarma gereğini düşünüp Ulusal Cerrahi Dergisi'ni yayımlamaya başlamak, sonra da onu kesintisiz devam ettirmek gibi birbirini tamamlayan iki önemli eylemin çok önemli bir sonucudur. Derginin ilk sayısının yayımlandığı tarihte bizlerin çoğunluğu, yani şu anda Cerrahi Camiamızın aktif çalışanları, Türk Cerrahi Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyeleri, Editörler Kurulu, Editöryal Danışma Kurulu Üyeleri, meslek hayatımızın hemen başında, öğrenci, asistan veya çok yeni doçent idik. Biz şu anda çok şanslı bir cerrahi kuşağız. Çünkü, yeniliğe, gelişmeye gönül vermiş, çağın gereklerini yakalamayı, güncel bilgileri, uluslararası standartlarda, kendinden sonra geleceklere ulaştırmayı hedef alan çok değerli bir kuşağın -bir önceki kuşağın-, yarattığı ürünlerden faydalanıyor, kurdukları sistemleri işletiyoruz. Bu ürünler Genel Cerrahları örgütleyen Türk Cerrahi Derneği, onun organize bir şekilde çalışması, centilmenlik kurallarına uygun çalışması, Ulusal Cerrahi Dergisi'nin kesintisiz yayımlanması, Ulusal Cerrahi Kongresinin başlatılıp (1-3 Mayıs 1986, Ankara-GATA) her iki senede bir gerçekleştirilmesi, bölgesel cerrahi kongrelerinin başlatılması ve devam ettirilmesidir. Ulusal Cerrahi Dergisi bu etkinliklerin arşivi ve sergisi oldu; iletişimi gerçekleştirdi, çoğumuza makale yazma fırsatı verdi. Daha kaliteli yazı yazma, bilimsel eleştiri imkanı sağladı. Bilimsel olarak yararlandık. Ayrıca 1982-1997 yılları arasında akademik aşama yapanlar, Ulusal Cerrahi Dergisi'nde yayınlanan makaleleri ile akademik sınav ve atanmaları için puan kazandılar. Derginin yayın ve iletişim grafiği maalesef 1997' den itibaren azalmaya başladı. Çünkü Y.Ö.K. ve Üniversite atama yönergeleri, Türkiye'de yayımlanan yazılara puan vermez oldu. Bu durum sadece Ulusal Cerrahi Dergisi'nde değil, aynı paraleldeki camiaların, Fakülte ve Üniversitelerin dergilerinde de önemli bir gerilemeye sebep oldu. İstisnasız herkes makalesini yurt dışında yayımlatma çabasına girişti. Bunun sonucu olarak bugün hem Ulusal Cerrahi Dergisi, hem diğer Türkçe dergiler makale, özellikle de orijinal araştırma yazısı bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Bu özgeçmişle derginin yayınını tam ve devamlı sürdüren Sayın Prof. Dr. Cemalettin Topuzlu'ya ne kadar teşekkür borçlu olduğumuzu bir kez daha belirtiriz.
Türk Cerrahi Derneği Başkanı Sayın Prof. Dr. Altan Tüzüner geçen sayıda Editörler Kurulu ve Danışma Kurulu hakkında bilgi vermişti. Editörler Kurulu olarak amacımız bir derginin temel şartlarını yerine getirmek, TÜBİTAK yazın dizini, Excerpta Medica gibi yazın dizinlerine kabul edilmesini sağlamaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için cerrahi camiasının ilgisine ve desteğine ihtiyacımız var.Yazılarınızı, görüşlerinizi istiyoruz. Mevcut olan hatıra, resim ve belgelerin kopyalarını dergiye ulaştırmanızı bekliyoruz. Bu sayıda Tarihi Geçmişimiz kapsamında "Cerrahide İz Bırakanlar" köşesinde ülkemizde ilk kez 1927 yılında cerrahi bir dergi (Türk Cerrahi Mecmuası) yayımlayan, 1929'da kurulan Türk Cerrahi Derneğinin kurucu üye ve yöneticilerinden,ilk defa mide rezeksiyonunu gerçekleştiren, Ord. Prof. Dr. A. Burhaneddin Toker'e ait bir yazı bulunmaktadır. Gelecek sayılarda da bu şanlı geçmişimize ait bilgiler ve yazılar yer alacaktır.
Bir derginin, süreli yayınların Türk Tıp Dizini'ne (TÜBİTAK) kabul edilebilmesi için bazı şartları sağlaması gereklidir. Bunun için kesintisiz, düzenli olarak yayımlanmalı,yıllık araştırma makale sayısı 15'den az olmamalı ve dergi içeriğinin %50'sini oluşturmalıdır. Dergilerde hakem danışman değerlendirme sistemi olmalı ve hakem değerlendirme raporları, Türk Tıp Dizini Kurulunun incelemesine olanak verecek şekilde beş yıl süreyle saklanmalıdır. Umud ediyoruz ki uzun zamandır çözülemeyen bu sorun çok yakın bir gelecekte halledilmiş olacaktır.
Bu değerli dergiyi 1985 yılında yayın hayatına başlatanlar Ulusal Cerrahi Dergisi 1. sayısında şu şekilde belirtilmişti:
Editör: Dr. Cemalettin Topuzlu
Yardımcı Editör: Dr. Ali Menteş
Sekreter: Sevinç User
Dergi Danışma Kurulu (Alfabetik sıra) : Dr. Kemal Alemdaroğlu, Dr. Korkmaz Altuğ, Dr. Orhan Arıoğul, Dr. İlter Bilgin, Dr. Nevzat Bilgin, Dr. Kaya Çilingiroğlu, Dr. Neşet Gökok, Dr. Kamil İmamoğlu, Dr. Fikret Karaca, Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Dr.Necati Kölan, Dr. Orhan Özbal, Dr. Adnan Salepçioğlu, Dr. Burhanettin Savan, Dr. Yaşar Yeşilkaya.
Sahibi Ulusal Cerrahi Derneği adına: Dr. Ahmet Yaycıoğlu
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Dr. Cemalettin Topuzlu
Derginin çıkartılmasına karar veren Ulusal Cerrahi Derneği (Türk Cerrahi Derneği) Yönetim Kurulu Üyeleri (Alfabetik sıra): Dr. Kemal Atay, Dr. Erol Düren, Dr. Şadan Eraslan, Dr. Yılmaz Kadıoğlu, Dr. Yılmaz Sanaç, Dr. Cemalettin Topuzlu, Dr. Ahmet Yaycıoğlu.
Başta Dr. Cemalettin Topuzlu olmak üzere katkısı olan tüm meslektaşlarımıza şükranlarımızı sunarız. Aramızdan ayrılanları minnetle hatırlıyor, saygıyla anıyoruz.
Gayretlerimiz Ulusal Cerrahi Dergisi'ni bizden sonraki editörlere, bizden önceki editör gibi yüz akıyla devredebilmektir.