GUATRLI HASTALARDA DÜŞÜK TSH DEGERLERİYLE YAPILAN OPERASYONLARIN SONUÇLARI
NECMİ KURT, MUSTAFA ÖNCEL, SELÇUK GÜLMEZ, YUNUS E ALTINTAŞ, H FEHMİ KÜÇÜK, AYHAN ERDEMİR
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Klinikleri, İSTANBUL
Özet
Amaç: Guatr nedeniyle opere edilecek T3 ve T4 değerleri normal ancak TSH değeri düşük hastaların postoperative mortalite ve morbiditesini incelemek
Durum değerlendirilmesi : Bu grup genellikle ya subklinik hipertirodik veya antitiroid tedavinin T3 ve T4'ü düşürdüğü ancak henüz TSH'yi düşüremediği, ilaç kullanımına kısa süre önce başlamış, hastaları içerir. Her iki durumda da yapılacak tiroidektomi operasyonun riskinin artıp artmadığını saptamak amacıyla bu çalışma planlanmıştır.
Yöntem: Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1.7.2000 ve 1.7.2001 tarihleri arasında guatr operasyonu geçiren 90 ardışık hasta TSH'si normal olanlar (grup 1, n=61) veya düşük olanlar (grup 2, n=29) olarak retrospektif olarak iki grupta değerlendirildi. Hastalar dosya tarama yöntemiyle demografi, patoloji, hospitalizasyon süresi, mortalitenin yanı sıra peroperatuar ve postoperatuar cerrahi ve endokrinolojik problemler açısından araştırıldı.
Çıkarımlar: Her iki grupta da belirgin bir kadın cinsiyeti üstünlüğü varken (p<0.05), gruplar arasında cinsiyet farkı yoktu (p>0.05). Cerrahi ve endokrinolojik problemler, patoloji sonuçları, hospitalizasyon süresi ve mortalite açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05).
Sonuçlar: T3 ve T4 değerleri normal olan hastalarda TSH baskılanmış, olsa bile tiroidektomi operasyonu ciddi bir cerrahi veya endokrinolojik probleme yol açmadan ve hastanede kalış süresini uzatmadan güvenle yapılabilir.
Anahtar Kelimeler: TROIDEKTOMI, T3, T4, TSH