OĞUZHAN BÜYÜKGEBİZ, ANIL ÇUBUKÇU, SEVGİYE KAÇAR ÖZKARA, NADİR PAKSOY, ERDEM OKAY, MUSTAFA DÜLGER

Fakültesi, Genel Cerrahi AD, KOCAELİ

Özet

Amaç: ince iğne aspirasyon biopsisi (IIAB) yönteminin ameliyat sırasında kullanılması ile sağlanacak yararı ileriye dönük bir çalışma ile değerlendirmektir.

Durum Değerlendirmesi: İİAB kullanım alanı giderek genişleyen, duyarlığı yüksek, hızlı değerlendirme olanağı sağlayan, ekonomik bir tanı tekniğidir.

Yöntem: Yaşları 22-73 arasında değişen 43 hastanın 58 lezyonunda araştırıldı. Ucunda 17 ya da 20 No iğne bulunan 20 mL'lik enjektörlerle alınan örnekler May-Grünwald-Giemsa yöntemi ile boyanarak incelendi, Elli sekiz biopsiden 3'ünde(% 5,4) alınan hücre değerlendirme için yetersiz bulundu, İİAB yapılan lezyonların bulundukları organlar ve sayıları; karın içi lenf bezleri (13), karaciğer (9), kolon (8), mide (8),rektum (4),tiroid (5), meme (3), pankreas (2), ince barsak (2), özofagus( l), adrenal (l), dalak (l) ve safrakesesi (l) idi.

Çıkarımlar: Sitoloji sonucu 42 lezyon için malign, 13 lezyon için benign olarak bildirildi, İİAB sonucu adenokarsinom olarak bildirilen ancak histopatolojisi feokromositoma olan bir olguda yanlış olumlu sonuç alındı. Metastaz arama amacıyla farklı hastalarda lenf düğümlerinden yapılan 3 İİAB'nde yanlış olumsuzluk bildirildi, İİAB'ni ameliyat sırasında uygulamada duyarlık, %93.2; özgüllük, %91; olumlu kestirim değeri, % 97.6; olumsuz kestirim değeri, % 77 ve genel doğruluk oranı % 93 olarak bulundu.

Sonuç: İİAB'nin ameliyat sırasında uygulamasının, cerrahın açık biopsi risklerinden kaçınarak güvenilir, çabuk ve fazla sayıda biyopsi yapmasını sağlayan yardımcı bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: PEROPERATİF, İNTRAOPERATİF, İNCE İĞNE ASPİRASYON BİOPSİSİ