ZAFER MALAZGİRT, SEDAT OCAK, ADEM DERVİŞOGLU, BELMA DURUPINAR, NECATİ ÖZEN, KAYHAN ÖZKAN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi ve Mikrobiyoloji ABD, SAMSUN

Özet

Amaç: Bu çalışmada akut nekrotizan pankreatit ile ortaya çıkan bakteriyel translokasyon üzerine Oktreotidin etkisi araştırılmıştır.

Durum Değerlendirilmesi: Akut nekrotizan pankreatitte infeksiyonun en olası kaynağı bakteriyel translokasyondur. Oktreotid pankreas sekresyonunu inhibe edebilen uzun etkili bir somatostatin analoğudur. Nekrotizan pankreatit sırasında kullanımının bakteriyel translokasyonu nasıl etkilediği ise bilinmemektedir.

Yöntem: Üç gruba ayrılan sıçanlardan birinci grubun biliopankreatik kanallarına kontrol grubunda %0.09 NaCl (0.5cc/10dk), diğer iki gruptaki sıçanlara ise aynı şekilde tauroglikokolik asit (0.5cc/10dk) verildi, Üçüncü gruptaki sıçanlara laparotomiden sonra 6.saatten başlayarak 4 doz oktreotid (20 microg/kg) subkutan verilirken ilk iki gruptakilere aynı yoldan ve aynı miktarda %0.09 NaCl solüsyonu verildi. Relaparotomide portal kan, mezenter lenf nodları, pankreas, karaciğer, dalak, akciğerden doku örnekleri ve çekumdan gaita örnekleri alındı. Patolojik değerlendirme İçin pankreas distal yarısı ve çekum eksize edildi.

Çıkarımlar: Bu çalışmada deney gruplarında karaciğer, pankreas, dalak, mezenter ve portal kana translokasyonda anlamlı artışın olduğu saptandı (p<0.05). En sık transloke olan bakteriler E.coli, enterobakter ve klebsiella idi, Çekal florada yapılan mikrobiyolojik incelemede oktreotid grubunda kontrol ve pankreatit gruplarına göre anlamlı artış tespit edildi (p<0.05).

Sonuçlar: Bu çalışmada Oktreotidin akut nekrotizan pankreatitte bakteriyel translokasyonu azaltıcı bir etkisi gösterilemedi. Oktreotid grubunda translokasyon kısmen de olsa daha yüksekti. Bu konuda yeni çalışmalara gerek olduğu kanısındayız.

Anahtar Kelimeler: AKUT PANKREATİT, BAKTERİYEL TRANSLOKASYON, OKTREOTİD, SOMATOSTATİN