ERHAN REİS, NURİ AYDIN KAMA, MEHMET GÜLER, MUTLU DOĞANAY

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 4. Cerrahi Kliniği, ANKARA

Özet

Amaç: Bu çalışmada primer ve nüks inguinal herni nedeniyle lichtenstein herni onarımı yapılan hastalarda nüks üzerine etkili faktörler araştırılmıştır.

Durum Değerlendirilmesi: Konvansiyonel yöntemlerle fıtık onarımı yapılan hastalarda nüks oranları ve nüks üzerine etkili faktörler literatürde genişçe tartışılmıştır. Lichtenstein herni onarımı ise henüz yeni sayılabilecek bir yöntemdir ve uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.

Yöntem: Ocak 1993-Aralık 1997 tarihleri arasında lichtenstein herni onarım yapılan 357 hasta prospektif olarak incelendi, Erken ve geç komplikasyonlar belirlendi. Nüks üzerine etkili faktörler Fisher kesin kikare testi ve lojistik regresyon analiziyle araştırıldı.

Çıkarımlar: 357 hastada 383 inguinal herni ameliyatı yapıldı(%6.8 bilateral). Ortalama yaş 50.8 olup, hastaların %86'sı erkekti. Fıtıkların 74'i direk,309'u indirek, 354'ü primer, 28'İnükstü, Hastaların 54'ünde prostat hipertrofisi, 20'sinde kronik obstrüktif akciğer hastalığı, 17'sinde kronik kabızlık, mevcuttu. 52(% 13.6) hastada erken komplikasyon gelişmiş olup ortalama 39 aylık (16-62 ay) takipte 5 (%1.3) nüks tespit edildi. Nüks oranı yara enfeksiyonu gelişen vakalarda %25, kronik kabızlığı olan hastalarda %11.8, bilateral eş zamanlı herni onarımı yapılan vakalarda %7.4, erken komplikasyon gelişen vakalarda %5.8, direk herniler de %5.4 idi. Direk herni tipi,yara enfeksiyonu ve kronik kabızlık nüksle ilişkili bağımsız etkenler olarak bulundu,

Sonuçlar: Lichtenstein herni onarımı primer ve nüks hernilerin onarımında düşük postoperatif komplikasyon ve nüks oranıyla güvenilir bir yöntemdir. Nüks oranını daha da azaltmak için özellikle yara enfeksiyonu olmak üzere postoperatif erken komplikasyonların gelişmesini mümkün olduğunca önlemek, dolayısıyla cerrahi tekniğe özen göstermek yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: İNGUİNAL HERNİ, LİCHTENSTEİN HERNİ ONARIMI, NÜKS