İHSAN DİLER ÖZAÇMAK1, VAHİT ÖZMEN2, ABDULLAH İĞCİ2

1S.B. Taksim Hastanesi, 1.Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
2İ.Ü. İst. Tıp Fak. Genel Cerrahi ABD, İSTANBUL

Özet

Hepatik kist hidatiğin cerrahi tedavisinde, kistin temizlenmesinden sonra geriye kalan ve hastalarda asıl morbidite nedeni olan rezidüel kavitenin tedavisi, halen tartışma konusudur. Bu amaçla eksternal drenajdan formal hepatik rezeksiyona kadar değişen çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Çalışmamızda; tek, 5cm'den büyük ve komplikasyonsuz kistlerin cerrahi tedavisinde rezidüel kaviteyi ortadan kaldırmak için iki ayrı cerrahi klinik tarafından uygulanan, Parsiyel Kistektomi + External Drenaj (PC-ED, Grup I) ve Parsiyel Kistektomi + İntrofleksi-yon+Omentoplasti (PC-İ-O, Grup II) yöntemlerini karşılaştırdık.

Gruplar arası karşılaştırmalarda kullanılan bilgisayar istatistiksel analiz programı ile hastanede yatış sürelerinin kıyaslanmasında t-testi ve postoperatif komplikasyonların kıyaslanmasında qui-square (x2) testi uygulandı. Grup II'de hastanede kalma süresi ortalama 8.6 ( 2.7 gün bulundu ve bu değerin Grup I'e göre istatiksel anlamlı olarak kısa olduğu saptandı (p<0.01). Grup II de ortaya çıkan komplikasyonların, Grup I'de gelişenlere göre, istatistiki anlamlı olarak az olduğu tesbit edildi(p<0.05).

Sonuç olarak Parsiyel Kistektomi + İntrofleksiyon + Omentoplasti yönteminin karaciğer hidatik kisti tedavisinde ilk tercih edilmesi gereken uygulama olduğuna karar verildi.

Anahtar Kelimeler: KARACİĞER HİDATİK KİSTİ, PARSİYEL KİSTEKTOMİ, İNTROFLEKSİYON, OMENTOPLASTİ